UNDER CONSTRUCTION !

Thursday, October 8, 2015

Juwita Divine.


Assalammualaikum ~ so my third post , my last post for today. assignment? 그났어 ~ Hehe.


Juwita Divine, My trusted product for cosmetic . Kerana kulit Fairy sangat sensitive , dan xboleh nak menggunakan sebarangan produk, jadi dalam perihal ini, fairy agak cerewet. Terdahulu, Fairy guna jenama simple selama kira-kira dua tahun. sejak form 3 tukar kepada mary kay sampailah tahun lepas. Tiga-tiga jenama ni bagi fairy berbaloi, and highly recommend terutama bagi orang berkulit sensitif ~ tapi anatraa tiga-tiga ni, mary kay yang paling mahal. tapi, walaupun dari segi pencuci muka fairy dah tak guna mary kay, tapi moisturizer, fairy masih menggunakan Mary Kay ~ 


Macam mana kita nak tahu moisturizer tu paling terbaik? daripada teksturnya. kalau dia licin, lembab dan ringan, itulah yang paling baik. yang paling ringanlah yang paling baik. nak tahu? try guna mary kay.  so, ketepikan mary kay, lets support our Malaysian Product.


Juwita Divine. Masih baru dan masih berkembang. Juwita Divine diasaskan oleh bekas penyanyi akademi Fantasi 6, Ahmad Nubhan Ahamad yang popular dengan lagu ada untukmu dan banyak lagi. Good thing about juwita, dia diperbuat daripada rumpai laut, mesra alam punya produk. dan sesuai untuk semua jenis kulit. SEcara jujur, sepanjang fairy pakai juwita, ada kebaikannya. jerawat cepat kecut dan mudah nak tutup dengan sapuan foundation.



so , ni boleh baca :





Foundation. Tujuan utama foundation, macam bedak asas sahaja.




This one adalah pencuci muka. cara penggunaan, macam sabun ~ :)

this one adalah serum

compact powder.

SEBELUM DAN SELEPAS BERJUWITA







Jadi, kawan3x, marilah sama-sama kita berjuwita ^.^ 
Wsap : 012-9526559 / 013-9559900 (Suzian)



mencapub sikit. Time Nubhan datang kuantan. Time ni kat esplanade. 


Team Juwita Kuantan ~
Bantu dan support produk melayu





Janganlah salah sangka ~ 
yang rapat dengan fairy tu,
sebelah tu, ayah sedare fairy.
Nubhan ini pula abg sedare ipar fairy -.-
bukan fairy yang nak tgkap gambar, mama yang tgkap tetiba time tgah berbual dengan mereka. time ni hanun ada, tapi dia malu XD

Resipi Triffle :


Assalammualaikum .

Triffle ~ Antara desert yang sangat ringkas yang boleh dibuat di rumah . sangat3x kejap. tak perlu pening3x nak buat. Jadi, sebagai perkongsian, manalah tahu kot3x ada masa nak buat, kejap je. estimate preparation dalam lebih kurang 10 minit. masak : 15 minit. keseluruhan : 25 minit. Tapi, boleh dikurangkan since dh selalu buat ~ mungkin para wanita lebih memahami.



Satu kotak apollo. [Fairy biasa guna apollo, boleh je nak guna londong choco roll ke, londong swiss roll ke, bebas atas kesukaan anda] 
1 Tin buah campuran. [Fairy selalu guna peach. Nenas pon boleh. atas anda juga]
2 cawan susu cair.
3 cawan air.
1 cawan tepung kastard.
1/2 cawan gula
1 paket jelly jenama nona



atas ni, tak plu i3timad sangat. boleh ditambah, boleh dikurang. atas kesukaan. coz apa yang fairy kongsikan, berdasarkan resipi sendiri.

Cara penyediaan :



  1. Letak apollo susun dalam bekas. Kalau boleh, bekas, biarlah bekas petak. sbb fairy pernah buat kesilapan letak dalam bekas bulat. apollo tu xpadat antara satu sama lain, jadi kastard dan jeli jatuh ke bawah.
  2. Tapis buah-buahan. dan air bagi buah-buahan tu tuang sahaja di atas apollo.
  3. Campurkan tepung kastard, gula, susu cair, air dan kacau dahulu. lepastu, baru letak atas periuk, n then kacau dengan api yang kecil sehingga dia jadi pekat.
  4. Dah siap, tuangkan kastard tadi terus ke atas kek.
  5. Tabur buah-buahan yang kita asingkan tadi di atas kastard. hiaslah macam mana kalian nak ~
  6. Masak jelly . yang ini boleh ikut arahan berdasarkan arahan yang dia berikan kat belakang.
  7. Tuangkan kat atas kastard, dan ratakan
  8. masukkan di dalam peti sejuk sehingga sejuk 

antara kesalahan yang boleh dilakukan :

  • bagi beginner, mereka takut apabila kastard tetibe ada bau hangit sebelum sempat dia jadi pekat. janganlah bimbang. bau hangit tu, bukan bermakna hangus. pastikan teksturnya benar-benar menjadi pekat. kerana bila dia xpekat, dia akan jadi lembik macam air. so hati3x.
  • pastikan bila letak apollo, padatkan dia betul3x xde lubang antara satu samal. rapatkan dengan bekas sepadat-padanya, supaya kastard tidak jatuh ke bawah. ia akan mengubah kecantikan serta hiasan triffle ~ tapi, rasanya masih enak dan okay.

So, ni antara gambar3x dari interenet, sumber mr google :



Selamat mencuba ^^


Sahabat ~


Assalammualaikum, readers ! Its been a while.. Sudah terlalu lama tidak update, dan tiada sebarang maklumat untuk dikongsi. Malahan, skill menulis juga turut dah hilang merupakan antara faktor fairy berhenti daripada menulis.. Banyak hal berkaitan penulisan tergendala. Tidak dapat penuhi permintaan pembaca, terutama my fanfic reader's. My sincerest apologies to you ~


So, since Fairy cuba 'meringan jari jemari' yang sudah sekian lama mengeras dek kerana terlalu lama tidak berblogging, justeru itu , fairy cuba semampu mana untuk perkongsian kali ini ~



Sahabat. Untuk selamanya. Bersama untuk selamanya. Kau dan aku sahabat. Untuk selamanya. Selama-lamanya setia.


Bait lirik lagu ini kelihatan biasa, namun boleh ditafsirkan dengan macam-macam , terutamanya bagi wanita ~ Sahabat merupakan antara golongan yang rapat dengan diri ini. Dan di sini, Fairy dikurniakan tiga orang sahabat yang mana kita mampu berkongsi kisah dan duka bersama-sama. nasihat bersama-sama. Hadapi ujian bersama-sama. dan lalui pelbagaaiii masalah bersama-sama. 


Hanun. Farah. Amirah.

These are the names yang sangat-sangat bermakna di dalam diri ini. Mungkin baru satu minggu lebih kami bersama sebagai 1 'roommates' [ Hanun and Farah dan bersama dari awal. Sedangkan Mira sewaktu kiba dhulu. dan sem 3 dia kembali :) ] tapi, keakraban kami sebagai sahabat, boleh dikatakan luar biasa. 


Hanun Hamizah, seorang yang cukup cukup memahami perasaan orang biarpun dia sangat suka membuli diri ini [kita jangan aibkan orang XD xplu didetailkan apa yang dia buat pada Fairy di dalam bilik. biar hanya mereka yang tahu sahaja tahu XD ] , tapi seorang yang dikurniakan Allah hati yang begitu lembut. dialah yang banyak membantu diri ini , support diri ini untuk terus bangkit daripada ujian. Malah, orang percaya disaat orang lain tidak percaya akan diri ini.


Farah Nadia, seorang yang cukup penuh dengan sifat ke'kakak'annya ~ dia mudah detect jikalau anda sedang sedih atau x. Malah, anda menangis juga, dia tahu. Dia seolah-olah Allah kurniakan dia sixth sense. so beware of this girl. she might know what inside u :P


Nur Amirah, seorang yang penuh dengan sikap keibuan. Justeru itu , kami memanggilnya dengan panggilan 'mommy' . Kaklong, Farah. Kakngah, Hanun. dan diri ini? XD biarlah rahsia dianatar ahli bilik sahaja. haha. Amirah, seorang yang boleh beri nasihat, pandangan kepada anda. 


Dalam tempoh seminggu lebih ini, pelabagai macam dah kita lalui kan?? Kita jalan bersama. Kita shopping bersama. Kita gelak bersama. Kita nangis bersama. Padahal, baru satu minggu lebih kita spend bersama. Ingat x , malam tu,  dimana , kita dakap each other, and katakan, kita sayang antara satu sama lain. kita nak pikul ujian dan bebanan bersama. kita nak each other happy bersama. Itulah yang dinamakan sahabat. Shabat yang boleh dipercayai dalam setiap hal dan perkara. Sahabat yang boleh kita cling dan berpaut kepadanya. Sahabat yang boleh kita percaya takkan pernah membuka keburukan kita. Sahabat ~ dan merekalah antara antara sahabat yang Fairy gelarkan sebagai sahabat minyak wangi yang sukar dicari. 


So, I would like to extend my deepest gratitude to my Hanun, Farah and Amirah, I just want to let you know , I cant imagine the world without you. I only know it would be much more different , much less comforting place [ cliche , maka., abaikan ] You all meant so much to me. Through ups and downs, through thick and thins, no matter what, we will always be together ~ Semoga ukhuwwah ini kekal berkekalan.



And it was all began from the letter F R I E N D ~ Which I can consider as my dunia akhirat sahabat. :) 



A piece advice to Hanun , a special post , to you :
Dear Hanun,, trials and tribulations are means of purification. They are means of purifying you so u can go to the purest places, as HE stated [Jannatul Firdaus. aamin, allahumma aamin] . The punishment of Allah is not out of anger and wrath, but it is means to clean our sins. This is why Allah send trials to us. So be strong my dear. Allah know everything inside your mind. Its normalk when difficulties came and adversity [out of no where] knock your doors, but have faith in Him, Hanun. Every single time you deal with difficulty, we are always there by your side, We will always try our best to make you feel better and ease your journey. Because, we are friend to each other. And we need each other. Still remember (?) "telinga saya ni saya sentiasa tadahkan kepada orang-orang yang saya sayang" . Coz I love you dearly.. With all my heart. And We love you so so so much ~ 


Wednesday, April 9, 2014

Tragedi MH370. Kata3x Sbahagian rakan fairy dari oversea.


Assalammualaikum, shabat. 

ermmm. sehingga kini, isu MH370 sangat popular rata3x di bibir rakyat Malaysia. Malah bukan sahaja rakat Malaysia, malah mendapat perhatian dari pihak antarabangsa. dan yang buat fairy rasa sebak dan sedih, fairy bukan ahli kelarga mangsa, malah tiada sesiapa dalam keluarga fairy yang terlibat dalam kejadian mh370. akan tetapi, rakan3x fairy dari luar negara, kebanyakannya memberi kata3x semangat dan turut berdoa . T^T dan membuatkan fair rasa terharu.

Nilai yang fairy nak ambil kat sini adalah, nilai persahabatan, dan juga nilai bersatu. walaupun, kita berbeza warna kulit, agama, bangsa dan negara, tapi itu tidak menjadi halangan untuk kita membina ukhuwwah. 


Agashi13 ; dari Arab Saudi.
Kiki_nw : dari Indonesia


Dan ini pula kawan3x dari forum. 
maaf. ada pkara yang plu dicensoredkan. lari dr tajuk, hehehe. :D
nama semua xboleh disiarkan. sbb kalau fairy letak, kantoi la ni forum apa XD hahaha.

p/s : 1- I really hope that everybody in that plane is safe and sound #PrayForMH370
ini rakan fairy dari Filipina. :)

ini rakan fairy dari, xtahu XD firy xtanya. mian.


yang atas tu dari Australia. dan yang bawah itu dr New York :)



 and ini dri Cambodia.







apapun, mari kita harapkan yang terbaik.. Tidak kisahlah news kata macam mana sekalipun. Kita hanya percaya pada Allah. sekiranya Allah berkata kun fakayakun, maka tiada siapa dapat menolak kejadian itu. Allah Maha Berkehendak. Ya Rabb, mudahkanlah urusan mereka yang terlibat dalam misi ini. Tunjukkanlah jalan kbenaran. Bukakanlah segala hijab antara kami dan mereka. Moga disebalik tirai hijab itu dapat kami ketahui apa yang sebenar terjadi. Rabbi Yassir wa laa Tuassir Robbi Atmim bilkhoir.

salam.

Tuesday, April 1, 2014

Perdebatan dengan Si Atheist


Assalammualaikum..

sudah. jangan di countdown bila tarikh keputusan spm keluar. fairy tanak cakap psal itu. langsung tanak. skarang ni, fairy nak fokuskan kepada perbualan ini. tweet fairy bersama seorang atheist. pertama sekali, fairy nak mohon maaf. fairy bukanlah seorang pendebat yang boleh dibawa ke hadapan. malh, bukan juga seorang ilmuwan yang mahir. Fairy hanya manusia yang masih banyak lopong dalam ilmu dan juga agama.


Ini semua terjadi melalui tweet afiqah. sahabat boleh click di sini


Fiqah, lapang dada tau. :) Fairy just nak *betulkan* sedikit je. maksudnya, kita ambil ibrah sama3x. fairy pun bukannya mahir tapi, dalam proses "pendekatan" , kalau boleh jangan terus direct. fairy ambil contoh ini



boleh tekan gamba untuk *tumbesaran*
lol. haha


Fairy faham apa yang fiqah cuba sampaikan. Betul apa yang fiqah katakan. Kerana Allah masih menutup lagi kebenaran. Masih Allah hijabkan lagi petunjuk. Sebagai orang Islam, kita faham kenapa dan mengapa. dia mahu kita terus berdoa'. tapi bukan dengan atheist. atheist ialah golongan orang yang xpercaya kewujudan Tuhan dan lebih prcayakan evolusi *yang mana kita[org Islam] tolak* ~ jadi apabila bhubung dgan orang sedemikian, jawapan kita mestilah berpaksikan fakta ~ tapi, jwapan awak xsalah, fiqah. cuma kurang tepat apabila berhadapan dgan orang begini.

dan selepas itu fiqah minta tolong fairy n kemy. koya kemym baca je :P tolonglah setidaknya . cisss. hahaha. ketika itu fairy masuk campur. mmg fairy sgaja pilih 'tweet' itu. konon, nak set perangkap :P 

Fairy : "i dont believe that. i dont see anything that shows me that they are dead"
Atheist : "I dont believe that. i dont see anything that shows me a plan." [rjuk gamba di bawah ni]



Boleh katakan, mmg fair sengaja je pon tulis begitu ~ sbb fairy dh lan awal3x. dimana kenyataan yang mengatakan mereka semua dh mati? hanya berdasarkan sangkaan sendiri. Itu silap dia yang dapat fairy hidu. sbb itu fairy pilih tweet itu, dan bukannya ketika dia bertanya ttg "why? i dont believe in God n blablabla". sbb pertama sekali, fairy nak cuba menggunakan perang akal dahulu. fairy xmasukkan sebarang kenyataan 'bias' pon ~ hanya berdsrkan fakta yang relevan.

kita teruskan :



Masih lagi bebentuk fakta ~ mmg btol, sbenarnya fairy nak cuba "perli". tapi perli fairy dalam bentu lembut ~ Tapi betilkan. dimana pesawar itu berada? -.-' macam mana fairy nak tahu??? Fairy bukannya ahli ramai. bukan juga Tuhan. kalau fairy tahu, fairy akan jadi org pertama lapor kat media. O.o xbetul apa yang fairy kata? and dia katakan, ketepikan "ketuhanan" ~ lalala. fairy xmaskkan apa3x pon lagi ~ just cakap. masih berdasrkan fakta O.o



so, untuk meneruskan, pertama sekali minta maaf atas penggunaan grammar yang boleh fairy kategorikan teruk yang amat XD bila fairy baca balik apa yang fairy tulis, adui makkk. banyaknya kesalahan grammar ~ singular ke plural. plural ke singular. n blablabla. mian!

so, fairy mulakan dengan ayat yang boleh dikatakan normal dan natural. adil dan saksama. dn kelihatan seperti fairy ingin tahu akan kepercayaannya :)

erkkk. this one. boleh dkatakan 'warm-up' di pagi hari. bmula pada pukul 4 pagi, kottt. kekeke. mamai dan xpandai lagi nak susun ayat. my bad ~~ sorry ! -.-''bila fairy baca , boleh dikatakan MENGARUTNYA APA YANG FAIRY CAKAP NI -.-'' hahahaha! spatutnya fairy mulakan dengan pkraa lain. jangan contohi apa yang fairy buat ni. boleh tergelak baca XD haha











Tip pertama : dia soal, anda soal. dia nyatakan fakta. anda nyatakan fakta.
soalan bukanlah untuk melarikan diri. fairy akan tunjuk mana satu ayat pelarian , dan mana satu ayat yang menunjukkan anda cuba untuk meragu-ragukan dia.
fairy bukanlah mahir. tapi, fairy sekadar boleh bezakan.


Seandainya sahaja fairy stuck ketika dia bagi fakta mengenai fmri ~ sudah pasti fairy akan kalah. dan fairy akan kata. oh yeah. I frgt about it. atau apa3x yang berkaitan. atau mungkin fairy dh menyerah. persoalannya di sini, sebagai seorang islam, yang mpecayai kewujudan Allah, antara Allah dan Sains, mana yang kamu percaya? pasti Allah. dan kita back to basic. Allah yang BERKUASA! adakah teknologi kita bkuasa? jelas ada kelemahan. 

kerana itu, fairy gunakan fakta. berapa accurate fmri? * Correct me if i'm wrong* mian.

pembetulan : correct me if im wrong not was ~ sorry xperasan disitu ~

lihat kat tempat yang fairy retweet. distu, dia xboleh comment apa3x tentang kelemahan tknologi.
dan dia tanya fairy , sama ada fairy pcaya akan unicorn dan tooth fairy ke x? gila kan soalan ni?

Fairy tahu, kenapa dia nak buat macam tu. dia nak perangkap fairy supaya fairy kata xpercaya. dan dia akan tanya kenapa fairy xpercaya? sbb bende tu fairytale dan kita xpernah nampak. dan xde bukti dia wujud. dan dia nak samakan dengan kewujudan Allah. *jaga-jaga sahabat. soalan begini antara mrupakan soalan perangkap.* 

penggunaan bahasa yang salah. sorry. bura' is not the transformation of unicorn. but unicorn is the transfrmation of bura' (dalam versi mat salleh XD) My bad. Mian! faham kan?? fairy just bagi perumpaan kat sini. sudah pastilah kita tak percaya pada semua ini. tapi dalam Islam, dalam agam kita, kita memprecyai kewujudan Malaikat. Dan kita juga mempercayai kewujudan bura'.







hahaha. btol apa yang dia kata :D sbb bila buat dna mmg paling tggi pon 99.9999% . mana ada 100%.
tapi, fairy reply 'perli' dia dgan menggunakan ayat dia sebelum ni. again, mian ~ haha


pembetulan : wow. so you know about my holy Quran. Im impressed. baru lah start. mian. typo. bila guna tepon ni mmg senang typo -.-''


fairy xpastilah korang faham ke tak. sebenarnya, fairy bagi analogi begini :

katakanlah. anda merupakan seekor semut. dan ketika itu , anda berada di dalam kapal terbang sebagai seekor semut. anda daripada US. anda naik kapal terbang dan pergi ke china ~ dan kembali pulang ke US naik kapal terbang. ketika anda pulang, anda bagitahu kawan sesemut anda sekalian, aadakah mereka akan percaya? barangkali tidak. tapi, ia boleh terjadi. dalam versi manusia . juga dalam versi 'semut'.

mmg btol. ikut pemikiran akal, mmg xterjangkau dek fikiran tentang perjalanan isra' dan mi'raj Rasulullah. kerana itu ia sangat istimewa bagi Rasulullah yang mana pada ketika itu merupakan tahun kesdihan bagi Rasul kita yang tercinta . Sollu alaih!




mmg sengaja fairy kata gitu -.-'' biar dia tanya dan berteka-teki sdiri. 
tips kedua. jangan cuba masukkan diri dalam perangkap sendiri.





dia xboleh komen apa3x dh tentang ini.
btw, ini bukan soal siapa menang atau siapa kalah. 
siapa lagi hebat berdebat. atau siapa lagi pintar.
kerana ini melibatkan agama. jadi sekiranya berlaku pada anda, adakah anda akan mendiamkan diri, mbiarkan agama anda terus dicemuh?
mungkin . ada siatuasi dimana kita plu bdiam diri.
sbb benar. bdiam diri bukan bermakna kita kalah.

soalan : are your parents followers of islam.
ini juga merupakan soalan perangkap. so mmg bahaya bila kita cakap 'yes' sahaja. 
alhamdulillah fairy cakap benar, belah mama fairy cina, india ada ~
ayah fairy, arab , malay sahaja.
*mmg part ni fairy sedikit bernasib baik* :)


ini merupakan satu kesalaan fairy. fairy rasa fairy terburu-buru dalam bagi penjelasan. boleh dikatkan ini waktu petang -.-
dan mula, perdebatan mengenai nas Al-Quran ~


sebenarnya, ada tweet lagi sebelum tu. come on ! there is no TABARI in Al-Quran.
"Killing unbelievrs is a small matter to us" ayat mana dia ambil.
so dia bagi tabari surah yang ke 9 ayat ke 69.
but sorry, dear. that is not tabari. Anda mula masuk dalam Quran, saya juga berikan Quran. 
itu merupakan Surah AtTaubah. 

[You disbelievers are] like those before you; they were stronger than you in power and more abundant in wealth and children. They enjoyed their portion [of worldly enjoyment], and you have enjoyed your portion as those before you enjoyed their portion, and you have engaged [in vanities] like that in which they engaged. [It is] those whose deeds have become worthless in this world and in the Hereafter, and it is they who are the losers.



Sahabat. Inilah antara sbb orang menentang Islam. Menyalahgunakan ayat Allah.
bila dh baca terus bg koemn sendiri. Islam itu kejam. Islam terrorist., islam agama yang tidak berhati erut.
dan salah satu sbb lagi yang diberikan, adalah mengenai hudud. -.-'' fairy cuba nak jelaskan dalam konteks yang difahami, tapi isu melibatkan Quran dan Assunnah , adalah tugas yang berat. terutama bagi orang yang tidak mengerti apa3x ttg Ilmu yang ada di dalam Al-Quran.

so ini yang fairy reply :


Surah At Taubah ayat ke 5 ,
fairy nak kupas sedikit. penting untuk perkongsian. sbb sekiranya ada org bagi lagi ayat ini, perangi dia dengan berhemat dan nas yang benar ~

Kemudian apabila habislah (masa) bulan-bulan yang dihormati itu maka bunuhlah orang-orang musyrik itu dimana sahaja kamu menemuinya, dan tawanlah mereka, dan juga keponglah mereka, serta tunggulah mereka di tiap-tiap tempat mengintipnya. Kemudian jika mereka bertaubat (dari kekufurannya) dan mendirikan sembahyang serta memberi zakat, maka biarkanlah mereka (jangan diganggu). Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani [At-Taubah : ayat 5 ]

Islam merupakan agma yang mentik beratkan keamanan. benar. jangan salah faham dengan ayat di atas! ayat ini adalah khusus keada orang yang berjihad yang berperang ! dalam konteks ayat ini, ketika anda sedang berperang.dan, ingat, Islam [JUGA] memberikan tawaran keselamatan pada orang kafir yang ditawan. yang fary highlightkan kita boleh perangi Orang Non-muslim. tapi, adakah kita yang memulakan peperangan> Tidak! Kita tidak memulakan peperangan. Para pejuang non-muslim yang mulakan. jadi ketika itu, dibenarkan membunuh. yang tu korang kene kaji dari segi asbabun nuzul. Ingat ! Balik kepada sbb. styap ayat diturunkan ada sbbnya.

fikir logik, Kalau Allah suruh saling bunuh berbunuhan, bagaimana boleh turun ayat ini :
Surah Hujuuraat ayat 13 :

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahuai, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).



another vague question.
tapi fairy ambil tindakan untuk tidak memberikan jawapan -.-' sbenarnya fairy nak cakap, what if i say yes and what if i say no -.-' tapi biarlah. sbb time ni fairy boleh katakan fairy dh samapi limit dh ~ umpama dh xbrguna. sbb apapun jenis kenyataan, fakta dan nas yang anda kasikan, xakan mampu mengubahkan dia. sbb kalau anda lihat, dia bukan mencari kebenaran. malah bukan untuk mencari Tuhan. sebaliknya, nak membuktikan pada Fairy yang Tuhan tu tidak wujud.

bila fairy xreply, dia bg ini :


dan sampai situ pngakhiran coversation kami. it's a great pleasure untuk berbual dengan dia dan memahami pemikiran mereka. nak kata, berat beban dakwah sebagai tittle muslim, mmg agak berat. lebih-lebih lagi, fairy hanya berumur 17 tahun T^T banyak kosong dalam ilmu.. dan banyak lopong di dada. apabila fairy nak reply, fairy berfikir, kalau fairy cakap macam ni, apa yang dia akan katakan. malah, fairy cuba letak diri fairy sendiri sekiranya fairy dalam keadaan dia. apa agaknya jawapan yang akan fairy berikan?

malah, fairy plu akui, betapa sukarnya kita, org islam dan yang mempunyai agama untuk memberi pencerahan kepada seseorang yang tiada pegangan. fairy boleh kata senang , kalau merka ada agama, sbb kita tahu agama mereka punya cacat cela. walhal, orang yang takde pegangan ni, semua agama dia xprceya.

rasanya fairy kena beli buku karya dr hadi. Allah lebih saintifik xsilap, sbb buku tu hanya kisah perdebtan dengan orang atheist. ilmu tu banyak. setiap lorong , setia sudut adalah ilmu. dan belajar berdebat juga dikira ilmu. bukan nak berdebat, just nak ilmu tu, apa yang boleh kita ambil sekiranya si atheist berkata begini dan begitu. wallahu'alam. 


p/s : ye . result SPM dah lama keluar , kan :P tapi fairy nak rahsia dengan result fairy :P just mampu kata alhamdulillah. ala kulli hal :') atas sgala-galanya yang Allah berikan ~ skrang ni, apa yang fairy harapkan, smoga Allah campakkan fairy dan rakan3x seperjuangan ke tmpat yang tbaik untuk mhnntt ilmu , kelak. aamin Ya Rabb. 

p/p/s : fairy banyak kelemahan. maaf dia ats keterlanjuran. setiap org ada cara mereka sendiri, bukan? dan di atas kelemahan fairy, fairy mta maaf. :'(

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...