UNDER CONSTRUCTION !

Tuesday, April 19, 2011

Ana Musykil sudah :'(
Hukum Memakai Kanta Sentuh yang Berwarna
Soal:
Apakah hukum memakai kanta sentuh yang berwarna terutamanya bagi wanita?


Jawab:
Di sini kami suka untuk memetik fatwa dari Syeikh 'Atiyyah Saqr, bekas ketua Lajnah Fatwa al-Azhar:"Saya fikir apabila seorang lelaki menggunakan kanta sentuh, mereka akan menggunakannya untuk tujuan perubatan. Maka tiada sebarang masalah mengenai hukum dalam perkara ini kerana kanta sentuh juga berfungsi seperti kaca mata. Apa jua hukum yang jatuh pada kaum lelaki (mengenai hukum kanta sentuh) maka hukumnya begitu juga pada kaum wanita.

Walau bagaimanapun, apabila seorang wanita itu menggunakan kanta sentuh untuk tujuan memperlihatkan kecantikan dan menarik perhatian lelaki, maka ia adalah dilarang.Ia merupakan tabiat sesetengah remaja perempuan pada hari ini yang memakai kanta sentuh yang berwarna-warni dan memilih warna hijau untuk menarik perhatian and penampilan diri. Jadi, hukum di sini berdasarkan niat dan tujuan seseorang. Jika tujuan seseorang wanita itu adalah untuk menarik perhatian dan berunsur penipuan. Dalam hal yang demikian, memakai kanta sentuh berwarna adalah dilarang."


Syeikh Ahmad Kutty, Imam dan Pengarah Agama di Pusat Islam Toronto, berkata:
"Syariah meliputi maslahah manusia melalui 3 bahagian, dharuriyat (tidak dapat hidup tanpanya), hajiyyat (keperluan) dan tahsiniyat (untuk memperelokkan). Hukum-hakam syariah bertujuan untuk merealisasikan kehidupan manusia berdasarkan masalih ini.Mengenai hal memakai kanta sentuh berwarna bagi wanita, saya suka untuk mengajukan soalan ini: Adakah ia termasuk salah satu daripada 3 bahagian masalih itu tadi? Saya tidak dapat katakan ia dharuriyat, hajiyyat atau tahsiniyat. Maka saya tertanya-tanya mengapakah mereka perlu melakukan sedemikian rupa?Kosmetik moden zaman ini banyak bertujuan untuk mengubah ciptaan Allah pada manusia seperti mengubah warna mata. Allah telah mengurniakan kecantikan kepada wanita dan dia dapat berhias dan mempercantikkan diri di hadapan suami tanpa perlu melampaui batas atau melakukan sesuatu yang dianggap jelik di sisi syariah.Saya tidak kata memakai kanta sentuh berwarna ini adalah haram kerana ia tidak melibatkan sesuatu yang mengakibatkan warna mata itu berubah selama-lamanya. Tetapi saya dapat klasifikasikan ia sebagai berlebih-lebihan dalam memperindahkan diri yang mana ia tidak dianjurkan dalam Islam. Islam adalah satu agama yang menganjurkan kesederhanaan tidak menggalakkan perkara sedemikian rupa.


Syeikh Saleh Munajjid, seorang pensyarah dari Saudi, pula berkata:

"Terdapat 2 jenis kanta sentuh:1) Kanta sentuh ophthalmic : Digunakan untuk memulihkan penglihatan. Tidak mengapa menggunakan kanta sentuh ini dengan mendapat nasihat dari pakar.

2) Kanta sentuh berwarna : Ia dihukumkan sebagai bertabarruj (berhias). Jika dia memakainya untuk suami, maka tidak mengapa. Jika dia memakai untuk orang lain melihatnya, maka tidak boleh berlaku sebarang fitnah atau menarik perhatian orang. Ia juga tidak boleh membahayakan si pemakai dan tiada unsur-unsur penipuan. Contohnya, seorang perempuan memakai kanta sentuh untuk berjumpa dengan bakal suaminya.-----------------------------

memakai kanta lekap bwarna mampu membawa kepada DOSE. subhannallah. ='(
Fairy musykil pasal kanta lekap. -.-'' lalu, buka internet dan cari jawapan. dan, inilah hasil yang Fairy perolehi.
NIAT memainkan peranan waktu ni. jika niat Fairy sudah beralih kepada 'suke3x' mmg xjadi laah.
ye..ye.. Niat Fairy dah terpesong!! Memang niat Fairy nak pakai kanta lekap adalah erana :
1. jeles tengok orang lain pakai.
2. hawa [keinginan]

tengok! O.O memang Fairy xboleh pakai kanta lekap ni. kene lupakan hasrat tu?
mana ada niat yang baik. sebab mengapa Fairy pakai kanta lekap adalah kerana :
1. cermin mata Fairy tidak besar. oleh kerana itu, fairy tidak boleh melihat dunia melalui atas. kalau nak tengok atas, kene dongak. contoh, apabila guru membuat pengumuman, fairy terpakse mendongakkan kepala selama mana cikgu tu bcakap. uh, sakit kepala. masalahnya, fairy xboleh pakai cmin mata yang cerminnya besar. sbb, muke fairy xpadan -.-''

sbb tu Fairy pakai kanta lekap. ='( PLAIN.
sekarang ni beralih kerana mahu pakai yang bwarna :
sometimes, inilah yang buat fairy poning. senang, memang xplu beli kanta lekap ni. Tapi, pada masa yang sama, fairy dah..... terlanjur janji kat mereke ='( aaah. dilema.

takpelah.. sekarang, niat di dalam diri fairy memainkan peranan sama ada membawa kepada dose ataupun sebaliknya. alah -.-'' relax lah Fariha. InsyaAllah tidak berlaku. InsyaAllah, tidak akan mengambil perhatian mana-mana orang :) yakin. tundukkan pandangan sudah :) <- wooooouh! Syaitan sedang menggode -.-''

untuk lebih lanjyt, fairy akan bertanya dengan guru agama fairy :))

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...