UNDER CONSTRUCTION !

Wednesday, October 19, 2011

Kematian?? Itu, suatu kepastian..





Sebut sahaja pasal 'mati', memang menakutkan. sakaratul maut.. kubur.. dan proses sama ada ke syurga ataupun ke neraka. Ketika itu, kita bersendirian. Tiada siapa yang mampu enolong kita. Disana, kita bersendirian bersama-sama amalan kita. Tiada siapa yang dapat membantu kita lagi. antara Kita dan juga Allah.






Bersendirian? memang menakutkan, kan? Actually, sebab mengapa Fairy post ttg kematian ni, sbb, pagi tadi, murid tingkatan 3 ada prngurusan jenazah.. apatah lagi, mengingati mati itu sunat :) Alhamdulillah. banyak yang fairy perolehi tadi. Ilmu yang baru, dan InsyaAllah suatu masa nanti, dapat Fairy praktikkan, InsyaAllah :)








Tadi, adalah ustaz tu tunjukkan kami satu video. video tu, Fairy dah tonton, sekitar umor 11/12 tahun. Entahlah, xingat. Time mule3x tgok, seram, sbb, suara bergema. kitaorang tgok waktu sebelum ubuh [waktu bkhemah]. ramai kot yang nangis termasuk Fairy juga.. Bukan takut sebab seram, takut kerana mengingati bagaimana azab kubur itu. even, yang hanya rekaan sudah mampu menggeletarkan lutut, bagaimana yang sebenar? Perkara sami'yat. xtersampai dek jangkaan kita.. Video tu bukan real, heeh. Hanya rekaan supaya timbul keinsafan.




hermm.. nak crita ttg mati, memang banyak. Ustazah yang beri tunjuk ajar kepada kami, ada cakap personally kepada Fairy, Kemy, Yana, Ekin dan Afiqah. Banyak yang dia nasihatkan. Sungguh, Fairy sokong apa yang dia nasihatkan. Katanya, umpama nasihat seorang nenek kepada cucunya sendiri :) 




Sewaktu ustaz bagi ceramah teori dahulu, waktu dia kata pasal kematian, berair juga air mata ni. Terbayang banyak perkara. Banyak sangat. Memang ustaz tu, cara dia cakap, macam khatib. intonansi suara dia. memang, sebak la dada.


bayangkanlah, sekiranya, wajah kita sudah ditutup dengan kain...,
siapa yang dapat membantu kita?
siapa yang dapat menutup dosa-dosa kita y jelas skali banyak tak terkata.






Gambar ; pagi tadi.
ketika mengkafankan aznita :)
diselit gelak ketawa yang xmungkin dilupa.
*ingat pocong waktu aznita dalam keaadaan tertutup begini, berdiri!
WOOOOOOW!!!! :O

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...