UNDER CONSTRUCTION !

Tuesday, November 8, 2011

KIsah Nabi Ismail hendak Disembelih

















Waaaah. Sudah lama akhirnya, barulah daat Fairy postkan entry nih. Haish. Mesty korang ttunggu-tunggu,kan? Minta maaf. kebelakangan ini, ada sahaja yang perkara3x yang membabitkan Fairy shingga Fairy tiada masa lah juga nak update blog nih. Well, bercerita mengenai Eid korang, bagaimana? Semoga gembira hendaknya, InsyaAllah.




Jadi, kembali kepada tajuk : Klik di sini 




Fairy mahu korang baca dahulu kisah yang membabitkan peristiwa dimana Nabi Ibrahim mendapat petunjuk dari Allah untuk menyembelih anaknya sendiri :) Kita erlu tahu kisahnya dahulu, barulah dapat Fairy ceritakan apa yang ustaz itu ceritakan :)




Berdasarkan web itu, ia hanya menceritakan sebahagian daripada kisahnya. Banyak lagi. Tapi, jikalau korang nak tahu, korang try cari. Dah banyak web Fairy cari, tapi, still xlengkap mana. 




SEmbelih anak? Sembelih orang yang korang sayangi? Beb! Sanggup ke?? Uish. Kalau Fairy? Wallahua'lam. Ini semua dugaan dan ujian Allah. Bagaimana agaknya perasaan Nabi Ibrahim ketika mendapat perintah itu, kan? Tidak dapat Fairy bayangkan. apatah lagi, itulah anak yang pernah dia tinggalkan dulu [check balik Kisah Siti Hajar :)]




Apa yang Ustaz itu katakan ;


"Nabi Ibrahim dan Ismail sanggup 'mengorbankan' kehendak nafsu [diri]nya kerana perintah Allah ini. Apa yang dikatakan dengan nafsu itu?" lalu, Ustaz tu, teruskan slide terbaru and buatkan Fairy terkesima dan mengalir air mata. Intonansi yang Ustaz itu buat , memang cukup memilukan :'( Fairy akan listkan :






Nabi Ibrahim :
Untuk lihat anak membesar
Untuk menjaga anaknya sehingga ke besar
untuk mendidik anaknya
Untuk bersama di samping anaknya [n banyak lagi, ini sahaja yang Fairy ingat]






Nabi Ismail :
Untuk berkeluarga
Untuk hidup bersama ayah dan ibu
Untuk merawat dan menjaga ayah dan ibu sehingga besar
Untuk di samping ibunda tercinta [n banyak lagi]








Baynagkan, mereka MENUNDUKKAN kehendak diri mereka kerana erintah Allah. Sekiranya anda? adakah anda sanggup menundukkan kehendak diri anda kerana Allah? Haaaah. Tepuk dada, tanyalah Iman :) Jadi, kisahnya lebih mnyebabkan kita sedih sekiranya kita mendalami lagi kisah 'PENGORBANAN' yang dilakukan kedua-dua Nabi ini. 




Bagi korang [InsyaAllah, tidak] apa yang Fairy tulikan ini mungkin sikit, tapi, 
cuba lihat, kita adaptasi kan kisah ini dalam diri kita. Persoalannya :




"Sanggupkah anda, menundukkan kehendak diri kerana Allah." :) Sekian, Wassalam.


No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...