UNDER CONSTRUCTION !

Wednesday, January 18, 2012

Celoteh Ustaz Aziz..











[Fairy baru prasan, Fairy tekan 'save', bmakna , fairy draftkan post ni. hehe. baru buka blog hari ni, baru perasan..]








Assalammualaikum..


Errrk? Fairy ingatkan, bolehlah Fairy udate blog hari sabtu , ahad ni. But, pagi3x, Fairy dah kena pergi balik Kampung, sbb odang Fairy sakit. [odang = atok] so, xboleh Fairy nak update apa yang blaku spanjang minggu  lepas.




Hari Rabu, ko-ko ; pjumpaan PRIMERS + Sukan. Fairy Primers Kembara, macam biasalah. spanjang mjadi ahli primer kembara, mmg sokmo di tempat 'tercorot'. at least, masing3x dah berusaha. so, Tahun ni, target kita adalah menjadi juara.. Boleh ke x? hehe, InsyaAllah. Sukan, lambat lgi. dalam bulan 6, so, tak perlu pusng3x kepala sangat psal sukan kalau3x bertindih dengan jadual study :)




Oh.. hari nijuga, ayah Fairy datang ke sekolah, sbb dapat panggilan odang sakit [ni first3x punye sakit.] kena serangan jantung. katanya trok. so, nak balik atau tidak? Keraguan.. Fairy xboleh nak decide. Kalau boleh, Fairy tak mahu balik, ada banyak hal yang plu dilakukan, tapi, faham3xlah, orang sakit ni kita xboleh jangka. Leastu, call mama. mama kata mama nak balik, ayah boleh stay. selagi boleh stay, fairy akan stay. so, Fairy xbalik melaka. but, malam tu, call mama, tanya psal odang, macam mana, alhamdulillah, dia dah stabil :)






sekarang ni pon, odang cam xbrapa nak sihat. Mohon doa para readers3x semua, smoga Odang Fairy cepat sembuh, aamin ya Robb. Syfakallah ya Jaddi.






Btw, Hari rabu juga, Hari di mana Ustaz Aziz kembali masuk dalam kelas. hahaha :D sume suke ^-^ ketawa memanjang dalam kelas. memang terbaik. Ustaz sengaja je, buat3x mengada. yalah, dah stahun ustaz xmengajar. teringat zaman form 2, dimana styap hari time arab, NYANYI jeee keje kami smua n___n 











Hari tu, Ustaz wat sesi 'taaruf' yang mbawa maksud perkenalan. so, masing3x ceritalah tentang diri masing3x. Waktu part Fairy, macam biasalah, kenalkan diri, nama fairy ; Farihah Amirah Binti Ahmad faiz. N then, Ustaz tanya psal result PMR ; alhamdulillah 9A. Cita-cita : doktor psikologi. Ustaz pon cakap lah, cita3x yang bagus. n then, cakap, suruh Fairy belajar kat timur tengah.. Ustaz Aziz! Itulah impian Fairy yang sebenar. Untuk memantapkan ilmu, bukan sahaja pelajaran dalam jurusan yang diceburi, tetapi, berhasrat untuk menjadi seorang guru yang boleh mengajar agama dengan lebih mendalam..






*tringin jadi seperti Imam Muda Hassan, jika tidak silap, dia sanggup ke Jordan, untuk belajar ilmu tarannum dan sbagainya.






Lepastu, ustaz tanya :
"Ehh? Awak slalu datang awal tak kat skolah, dalam pukul 7? Hari jumaat.. jumaat."
"Boleh je, ustaz."
"Nanti, jumpa ustaz, Ustaz nak kamu jadi DJ Bahasa arab." O.o
"Ustaz! Ekin nak jadi DJ." anis mencelah.
"Kamu nak jadi, ekin?" Ekin mengangguk.
"Kamu tu 'slengg' melayu, Farihah ni 'sleng' lain sikit. ada style arab." ekin wat muke monyok., haha, kelakar! n___n sebenarnya, Fairy pon xberapa nak faham, sleng arab ke, sleng melayu ke apa. mungkin Fairy ada style cam pduduk arab, sbb, Fairy ada darah arab. :)






Time ni jugalah, Ustaz 'gaduh' dengan budak3x lelaki n___n , haha, sangat kelekar. time tu, Aina pon yang tgah ngantuk tahap mmg nak tdo, boleh celik mata dia. segar-bugar., sbb xtahan dngan lawak ustaz tu.












"Awak nak masuk sains agama? Aak masuk sains kafi* agama." sambil tujukan pada Asyraaf [sori, Asy. apa yang dikatakan ustaz ni sangat mencuit hati, dengan intonansinya yang sangat 'selambe']






tibe3x je, Ustaz tanya Fairy dalam bahasa arab.. fairy dah lama xmempraktikkan skill bercakap arab secara 
'direct'. ada lah juge, dalam stahun, cume, bila tserempak3x dengan ustaz, mmg ustaz tgor Fairy dalam bahasa arab lah..






"Hal anti tuhibbiina Allughatal arabiah?" [Adakah awak mencintai bahasa arab?]
"Ana uhibbu allughotal arabiah." [Saya mencintai bahasa arab]
"Toyyib." [bagus/baik]






Ada sesiapa dapat detect apa3x kesalaan dalam jawapan Fairy.. cer pike.. apa yang Fairy salah jawab ketika ustaz menanyakan soalan tersebut.. Fairy kira sampai 10..






1





2





3





4





5





6





7





8





9





10




teeeeeeet! Masa dah tamat. dah dapat detect dh apa keslaahn Fairy setelah lama xbercakp arab? 







Iya! Perkataan 'hal' yakni 'adakah' , bila kita jawab 'hal' mesti dibalas dengan 'na'am' [ya] , ataupun 'laa' [tidak]. kan??? dah lama Dah tak belajar arab, jadi lupebende3x yang simple -.-''






so, hari tu, ustaz wat lawak, cam biasa. cume, bezanya, ustaz xnyanyi. Fairy nak cter pasal 'satu kejadian' yang sangat menyebbkan seluruh kelas 'ketawa', tapi, rase seperti 'mengaibkan' pule. sbb, kalau Fairy jadi 'orang' tersebut, Fairy xtahu nak tutup malu Fairy dimana, sbb, memang kelakar.






moral of the story ; Lain kali, lihat betul-betul. Jangan terus bercakap melulu. kan, dah malu sendiri :O , pengajaran kepada kita smua. slagi mata ini masih boleh digunakan sebaik mungkin, lihat dahulu, apa yang dfikirkan benar@x. :) 






Kes hari ni [16 Januari 2011] , lagilah, selama satu jam, kitaorang hanya baca KANDUNGAN/INDEKS dan selebihnya banyak berborak dan buat lawak? hahaha >.< yang sempat, stakat baca ayat suci Al-Quran :) dan, habis masa.






Cara Ustaz nak tarik minat pelajar3x untuk meminati bahasa arab, memang kelakar. siap buat hukum3x sendiri, wat sedap jee Ustaz ni. Yang xboleh tahan sekali ialah :
"Syarat sah 'masuk syurga' KENA belajar arab!"  hahahaha! >.< kelakar kan n___n , satu kelas gelak time tu.. ahhh, Fairy xboleh pike. Nanti, kalau fairy masuk 4SJ, styap Hari ustaz ajar. Tbayang di minda, formula apa lah ustaz nak ajar kitaorang, yalah, Ustaz ajar Pendidikan Syariah Islamiah , Bahasa Arab, Al-Quran Dan AsSunah. 3 subjek terus.






Seronok blajar dengan ustaz. Fairy banyak thutang bud dengan ustaz. Tanpa ustaz aziz, Fairy xrasa Fairy mint arab seertimana Fairy minat pada hari ini :) Maa ahlal lughotal arabiata, Ya Khullan! Wassalamualaik!












p/s : Jangan ketawa berlebih-lebihan, xelok, ilmu tak lekat, malah, mudah lupe. Hati menjadi keras. ketawa sedang3x je, beradablah :) Kita dah 'mature' , kenalah buat prangai orang 'dewasa'. [pesanan3x rakan3x,guru3x semua] ;)

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...