UNDER CONSTRUCTION !

Friday, January 20, 2012

Ketika Allah menguji dengan sedikit ketakutan..






"Dan Sesungguhnya, akan Kami Berikan cobaan kepadamu dengan sedikit 'KETAKUTAN' , kelaparan, kekuarangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah khabar yang gembira kepada orang3x yang sabar." [Surah Al-baqarah ayat 155]



Tatkala Allah menguji, sebagai gamba, kita plu sabar. Bukan PERLU tapi, MESTI sabar.. :) "Fasobrun jamilun" ; sabar itu indah.. sabar itu cantik. Itu, kita xboleh nafikan. Sebagai hamba, Fairy juge tak terlepas daripada menerima ujian dengan 'ketakutan'..


smalam, sewaktu fairy tgah online Facebook, nak main army attack jap, Fairy bukalah home, news feed n, fairy dapat tahu yang kita dah boleh check permohonan SBP kita diterima atau tidak. Fairy buat permohonan di KISAS [Koleh Islam Sultan Alam Shah]. Jom kita flashback zaman dulu kala punya pbualan, sehari sblom kene hantar tawaran kepada Guru kaunseling :



Husna : Fairy, awak buat apa-apa tawaran?
Fairy : Tak kot. Nak stay SMART. Una?
Husna : Saya nak mohon KISAS tapi, tak de kawan. Takut.. arab.
Fairy : Laa, ye ke? Jomlah, kita try mohon KISAS. 
Husna : Haa. [sambil menunjukkan jari telunjuknya], awak boleh ajar saya arab.
Fairy : Una, awak ni, yakin ke kita dpat?
Husna : Kita try lah dulu.



Itulah, dimana bermulanya perbualan untuk menyambung pelajarn di KISAS. Siapa yang tidak mahu pergi ke KISAS? One of the Best school in Malaysia! Bukan mudah untuk ke sana. Tapi, fairy tidak menyimpan harapan setinggi gunung. Come on lah, KISAS! Fairy bukannya mampu nak masuk ke sana. Buat tawaran, saje3x.



Keesokan harinya :

Fairy : Husna, kalau kita xdapat KISAS, jom gi  LABU, sekolah agama juge tu.
Husna : Saya takutlah.
Fairy : Buat apa nak takut? Saya boleh gune kabel.
Husna : Tengoklah macam mana. Fairy. [berulang kali dia memanggil nama Fairy, ketika itu, kami sedang naik tangga untuk ke kelas, dia bercakap mengenai pendidikan di sana, kebetulan abangnya, Asyraf juge bekas pelajar di sana.]



Hati fairy berbisik : "IMPOSSIBLE lah dapat KISAS." Ramai kawan3x kelas 3Jujur buat tawaran ke KISAS. tapi, kelas Fairy, hanya Husna dan Fairy. Nak dibandingkan mereka, memang kami akan ketinggalan jauh. Fairy tidak menaruh sebarang harapan. Memang, niat saje3x je buat tawaran itu.



Dan semalam, ketika Fairy check permohonan SBP, [mestilah nak tahu, kot3x dapat skul yang ok selain daripada KISAS, sbb KISAS susah] Tulis angka giliran PMR and..



TAHNIAH. ANDA DITAWARKAN KE TINGKATAN EMPAT (4) DI SEKOLAH BERASRAMA PENUH SEPERTI DI BAWAH BAGI SESI PERSEKOLAHAN TAHUN 2012



ok. kat mana?


NAMA SEKOLAH:KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH




[Fairy xprintscreen sbb, I/C dipaparkan.
Fairy gune notebook. notebook ni tada tools,
even photoscape pon tak de]
so, gantikan dengan :


Baru dapat tadi..




Bila dapat tahu, berdebar? tentu sekali! sangat berdebar. lantas, fairy pon mesej una. Nak tanya, angka giliran dia berapa. N bila dia kasi, sekali lagi!






TAHNIAH. ANDA DITAWARKAN KE TINGKATAN EMPAT (4) DI SEKOLAH BERASRAMA PENUH SEPERTI DI BAWAH BAGI SESI PERSEKOLAHAN TAHUN 2012






Terus Fairy col Una. Intonasi suaranya, menggambarkan betapa dia gembira dan sangat teruja. sebegitu juga dengan fairy. alhamdulillah. Koleh Islam Sultan Alam Shah akn menjadi destinasiku sebentar nanti. :') air mata hangat mengalir membasahi pipi. Permohonan yang 'sengaja3x' dibuat, bertukar menjadi realiti.








Dan, ketika itu juge, kamilia sedang online. Fairy sampaikan berita gembira ini kepada kemy. Fairy suruh kemy check, manalah tahu, diapun dapat KISAS, kalau dia dapat, fairy lah antara orang yang paling gembira. ukhuwwah ini mampu terjalin dengan lebih erat.






Namun, Manusia merancang, Allah juga turut merancang, Namun, rancangan Allah lah yang menentukan segalanya. Kemy tidak dapat tawaran. Terselit rasa kecewa di situ. Juga, rasa ragu-ragu, khuatir dan gelisah. Mungkin jugalah, kawan merupakan pendorong kepada kita untuk meneruskan hasrat. 






Tampaknya, melalui kata-kata dia through cbox fb, dia kelihatan sedih. Disitu, timbulnya rasa berat. Sebenarnya, ada benar kata-kata kemy. adakah fairy boleh adapt dengan suasana di sana? sbb, kita tidak tahu. bagaimana peljarannya? yalah, bersama-sma dengan peljar3x yang top, adakah laju, dan mampukah fairy? seribu pertanyaan dibiarkan tanpa jawapan. Itulah yang mhantui diri fairy ketika ini.






Terselit rasa takut yang benar-benar menguji kebaranian dan kesabaran.. Subhannallah.. Ya Allah ya Nuur, hamba benar-benar memerlukan hidayahMu dalam memilih keputusan yang terbaik. ='(




Lalu, fairy pun check sorang3x [pelajar3x kelas aliran arab], dan 4 Orang terpilih ke KISAS. Yakni :



  •  Ainul Husna Bt Abdul Rahim
  •  Siti Sarah Bt Norman
  •  Mohd Adam 
  •  Farihah Amirah Bt Ahmad Faiz


subhannallah, ramai.. Malam itu, Fairy puas fikir, bagaimana? apa keputusannya? Due untuk daftar ; 31 JANUARI! sangat awal. awal sangat.. Memori bersama kawan3x bermain di dalam fikiran. Suka , duka kami telah lalui bersama. Tidak ketinggalan, ummiku yang tsayang, Ustazah Amirah. fairy tekad untuk berjumpanya pada esok hari untuk menyanyakn pendapatnya, termasuk guru kaunseling.



Malam itu, pukul 2 lebih, Fairy tunaikan Solat Istikharoh, mohon agar Fairy diberi petunjuk.
Ya. Malam itu, Fairy telah memimpikan sesuatu. akan tetapi, fairy tidak mahu 100% mempercayainya, kerana tatkala Fairy sedang menunaikannya, kehendak Fairy terlebih. Rasa ingin duduk di 'satu' sekolah itu melebihi 'sekolah' yang lain itu. 



Fairy ingat kata-kata mama Fairy punya ustaz :
"Kalau nak tunaikan solat istikharah, biarlah sampai hilang KEHENDAK." meaning that, kita tidak melebihkan mana-mana pilihan. biar 50-50. tapi, fairy sedar, bukan mudah untuk kita melakukannya. InsyaAllah, selama cuti ini, fairy akan melakukan amalan-amalan yang disarankan untuk hilang kehendak, yakni, sebelum tunai istikharah, kita plulah bzikir terlebih dahulu.



SMART! Engkau yang mencorakkan diriku ini. Bermula dari Engkau, diri ini belajar erti kehidupan yang sebenar. pelbagai rintangan dtelahku hadapi. Mana mungkin ku kata ku tak cinta!




Dan, ya. Hari ini. Fairy telah pun bjumpa dengan Ustazah Amirah dan Guru kaunseling, Puan sarimah. masing-masing menggalakkan fairy pergi, kerana disitu peluang tbuka luas. Cita-cita untuk menjadi Doktor Psikologi, mampu Fairy kecapi. akan tetapi, perasaan ragu-ragu masih wujud di dalam diri.



Husna, Sarah dan Adam sudah hampir pasti menerima tawaran tersebut. manakal fairy, masih buntu.. sehinggalah :



klik untuk besar. ataupun CTRL+left click untuk new tab..


Na'am! ana uhibbukunna habban jamma. Fairy sayang kawan3x Fairy. Fairy terlalu menyayangi mereka. Fairy online sahaja fb tadi, penuh orang mesej fairy tanya psal pmohonan tersebut, adakah Fairy trima ataupun tidak. :( Beban pula terasa..








Fairy mahukan yang terbaik. Dan Fairy tahu, SMART dan KISAS punya kelebihan sendiri. Namun, biarlah Allah yang menjawab semuanya. Allah yang menntukan dimana hala tuju Fairy. fairy tidak akan makan dengan kata-kata atau pujukan rakan-rakan, fairy akan lebih percaya dengan jawapan Allah.






Sahabat, doakanlah semoga rakanmu ini mendapat hidayah Allah sebelum keputusan plu dibuat. Lebih awal, lebih baik, kerana memudahkan fairy untuk percaya dan yakin. Sekaligus, membina tugu semangat dalam mengharungi kehidupan di KISAS mahupun di SMART.






sampai disni sahaja, Wassalamualaik!








p/s : Allahumma yaasir wa laa tua'sir Ya Karim.. Robbana Laa tuzigh qulubana, baa'da iz hadaitana, waa hablana minladunka rohmah. Innaka antal wahhab. ='(

1 comment:

  1. awk dh stay kt kisas brape tahun ? awk ambik aliran apa eh ?

    ReplyDelete

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...