UNDER CONSTRUCTION !

Friday, February 24, 2012

Salam Jumaat..





Asslammualaikum, duhai readers yang Fairy kasihi.. :-) Bagaimana kehidupan seharian anda semua? Semoga sentiasa di dalam perlindungan Allah, aamin Ya Robb.. Fairy baru sahaja pulang dr asrama. Sepertimana yang anda sudah sedia maklum, Fairy terima tawaran ke KISAS.. Fairy tggalkan semua yang Fairy sayang demi untuk mengutip ilmu serta mencari pengalaman baru..






Isu asrama biarlah di lain post, InsyaAllah. Hari ni Fairy nak buat post 'taaruf'. hampe sbulan blog ini dibiarkan begitu sahaja. Xsangke, cepat benar waktu berlalu. :) Kita mulakan post 'tbaru' ni dengan... 






macam biasa. perkongsia ilmu..  alhamdulillah, pengalaman banyak mengjar erti kematangan di dalam diri fairy. Hari ini Fairy just nak kongsi satu hadis ni.






Rasulullah SAW bersabda : Barangsiapa yang keluar untuk menuntut ilmu maka ia berjuang FISABILILLAH hingga ia kembali. [Riwayat At-Tarmizi dan Ad-Darimi]






Hadis ni kita sering dengar, tapi, bagi sesiapa yang tidak pernah dengar lagi, kutip ilmu.. kutip ilmu :-) Apa maksud Fisabilillah? alah... kacang je kan?? Orang yang berjuang/berjihad dengan niat kerana Allah taa'la. Cuba kita bayangkan.. Berapa besar pahala orang yang berjihad itu? Fuuuh. hebat dan sangat besar nilainya. lebih-lebih lagi, dengan niat yang betul.






Sebut sahaja ilmu, ramai bersangka ilmu ni melalui apa yang kita belajar.. [memang pun, kalau dah xbelajar, macam mana nak dapat ilmu]. tapi, sekarang ni, proses pembelajaran boleh blaku di mana-mana sahaja :-) Even, baca blog fairy ni [InsyaAllah] ilmu juga. Sekadar perkongsia bersama-sama.






apa yang Fairy nak kaitkan ialah, HATI :)






Bagaimana nak mudah memahami ilmu? Macam mana nak ingat ilmu-ilmu yang diperoleh semua tu? erlukan apa? Mudah sahajakan jawapannya. Hati yang suci + bersih, InsyaAllah, mudah menerima ilmu yang dipelajari. Ok. Sekarang, kita bayangkan, seandainya hati kotor, penuh dengan tompok3x hitam, macam mana ilmu nak masuk? Tapi, bagaimana pula, bagi mereka yang mempunyai hati yang bersih, biiznillah, Allah akan permudahkannya.






Analogi ini Fairy ambil daripada sahabat fairy, umaira :





"Waktu kebakaran, seandainya orang itu terkena api. ada 3 peringkat. apabila terkena api, 1. sakit sangat. 2. sederhana. 3.Tidak sakit. Yang Tidak sakit tu sebab pain reeceptor sudah tiada lah tu.. Sama juga dengan hati. ada 3 peringkat. Satu, dimana apabila melakukan kejahatan, segera dia bertaubat dan sedar akan kesilapannya. Kedua, dalam keadaan 50-50, jahat dan baik. Namun, yang paling teruk sekali, tidak segan silu dalam melakukan dose."






[Try lah paham analogi tu.]






jadi, apa yang ingin fairy kaitkan, jagalah hatimu, sahabat. Sucikanlah hatimu dengan zikrullah. Sesungguhnya, dengan mengingati Allah, hati akan tenang. Madhatillah dapat dicapai, InsyaAllah.Sama-sama kita menyucikan hati demi memperoleh ilmu yang diberkati disamping mencapai redho Allah untuk menjejakkan kaki ke Syurga Illahi. Wallahu'alam..






Wahai Budak yang dah pakai Braces skarang ni, saya rindu awak..
Sangaaaaat! ='(








p/s : pendek je ni.. dah lama xmenulis. hehe. Maafkan fairy :)

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...