UNDER CONSTRUCTION !

Saturday, April 28, 2012

Perjalananku..





Assalammualaikum..


sepantas dan seshort yang boleh, fary akan tulis. minta maaf. fairy ada banyak psiapan yang plu Fairy lakukan kini. baru balik asramanya. gi smartniaga. nak berehat lagi. homework lagi. studynya lagi. ooooh.






Jadi, pda 14 mac yang lepas, [bulan lepas] , alhamdulillah, fairy telah berangkat ke Jeddah untuk menunaikan umrah. lepas ke jeddah, trus ke madinah slama 3 malam, dan akhirnya, tros ke Mekah Al-Mukarramah.






Pengalamannya, terlalu banyak, yang mana xcukup untuk Fairy crita satu per satu. Fairy seronok juge bercakap 'arab' dengan penjual. hehe. xde lah hebat. cuma, mempraktikkan sahaja. Umarisu hazihil lugghot :)






Buat tawaf , saie' , penuh. full. paling lama fairy buat, dua jam [ikut mutawwif] , paling cepat, sekadar satu jam sahaja. setgah jam tawaf, stgah jam saie. :)






para jemaah di masjidil haram pun, kadang3x bantu Fairy and nenek3x Fairy. Mereka baik. sukar nak cakap macam mana. Tapi, senang kata, Allah pemudahkan urusan kami, alhamdulillah. tak de la lagi, kasut fairy hilang, cmin mata hilang ke, duit hilang ke, alhamdulillah. semuanya di bawah lindungan YANG MAHA ESA..








dalam kapal tbang... zuuuum



dalam bas menuju ke madinah. penat time ni. pukul 12 waktu malaysia , tiba di madinah pukul 2 , waktu malaysia. tolak 5 jam untuk tahu waktu arab :P






fil masjidil quba' :)

di hadapan masjid quba'

makan buah tamar madinah. sedaaap.









Gunung UHUD!





Di dalam ni, tdapat makan para' syuhada, tmasuk sayyidus syuhada' iaitu Hamzah Bin Abdul Mutalib.












Berjalan-jalan di Sekitar Madinah bersama abang Saiful.
Mujur abg Saiful ada, seronok sgat ^^
Bapa saudara angkat Fairy :)
Kira, nenek fairy punya anak angkat.
dia belajar di Madinah.
so, dia bawa kami bjalan3x.
jooooom








Nasi Mandhi! Mantop. Sedap sgat n___n



MENUJU KE BUKIT MAGNET!
Bukit Magnet
apa tuuu?

Jujur Fairy kata,
tanpa gunakan minyak,
kereta boleh bajalan.
kerana daya tarikan yang kuat.
sampai 100++ km/h.
lajuuu. :O













free wheel , ok!!!
xpasang!!
N kerete bgerak sendiri. :D





Laju x?
laju kan?
ni, tanpa guna minyak.
hebat Ciptaan Allah.
AllahuAkbar.


Sudah mahu btolak ke Mekkah.
Ini di Maasjidil Nabawi.
Cantik sangat pmandan di sana.
di sinilah tletaknya pkuburan baqi' , makan para sahabat [abu bakar r.a , umar Al-khattab r.a , Usman r.a] dan..
Makam RASULULLAH SAW.
Assalammualaika ya habiballah.


POHON ZAQQUM!
MAKANAN BUAT AHLI NEKARA.
NAZUBILLAH.

Masjidil Haram :)


Teka di mana?? :)
hehehe..
di JABAL RAHMAH :)
Bukit kasih sayang..
















Untaaaa. untaa. unta :)









Solat jumaat.
Penuh kan?
Fairy xpgi solat jumaat.





BERANGKAT KE MALAYSIA

Di masjid terpung.

sudh di lapangan tbang.
dari 2:30 ptg, kene tggu flight pada pukul
11:30 -.-''
penat tggu.






TAMBAHAN [+]





Fairy di hadapan masjidil haram.






Fairy xbawa kamera setiap kali masuk masjidil haram atau apa3x. ya lah, org sume nak tgkap gambar bsama baitullah. kenapa fairy xbawa? sbb, stiap kali masuk ke dalam, ada org yang akan check. telefon jangan bawa, kalau x, dia ambil terus. kamera pun, kemungkinan. tapi, kalau lelaki, NO HAL. Fairy ke sana, tak de mahram. guna mahram tumpang sahaja.






Baiklah. sampai sini dahulu. Nak buat psal smart niaga pule hari ni, InsyaAllah.
Smoga Fairy akan kembali lagi ke sana, InsyaAllah.






p/s : Tawaf wida' adalah ysaat yang mhibakan. 

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...