UNDER CONSTRUCTION !

Tuesday, July 31, 2012

Atlit Olimpik Malaysia Xberpuasa..



[Fairy repost kembali]




Assalammualaikum..


Before tu, baca ni  klik di sini
dan baca ini juga klik di sini


[Blaku kekhilafan. SEkiranya apa yang Fairy katakan menyinggung perasaan sesiapa, ana aasifun jiddan!]


Blakunya 2 keadaan penulisan dimana fairy hilang ptimbangan dan mula menulis secara hikmah dan stkat mana ilmu yang ada. Mungkin kerana faktor sukan itu yang xperlukan TENAGA yang banyak, sekadar berdiri beberapa minit dn mberi fokus menjadi satu tiket untuk tidak bpuasa myebabkan fairy rasa sgat tidak adil. walaupun bmusair, bukankah lebih afdhal kita berpuasa? lebih-lebih di bulan kemuliaan, dimana amalan baik kita digandakan. ayuhlah... FASTABIQUL KHOIRAT ; blumba-lumba ke arah kbaikan. ;)


--------------------------------------
saat hilang ptimbangan :





Dan ini reaksi before mengetahui hal sebenar :


Seryes Fairy tkejut! Semalam n tadi, Fairy tgok *******. N to my shock, dengan selamba atlit kita minum air di hadapan TV. Pada waktu tu, Fairy xtahu yang atlit kita 'dibenarkan' untuk 'tangguh' puasa. Tangguh puasa? Tangguh puasa kerana.. SUKAN???? Fairy salah tgok ke? Ke, botol air tu sebenarnya untuk basuh tangan? basuh muka? Fairy salah baca artikel juga ke?













Munasabah ke, tangguh puasa kerana SUKAN




Fairy minta maaf kalau Fairy xfaham keadaan atlit. Tapi, jujur bg fairy, *******? ******* tu ada kene berlari berkali-kali kat padang ke? atau kene bawa pedang besi? atau mungkin juga kene melompat? bukanke ******* ni, hanya berdiri shaaja. berapa minit shaja. Tidak mngambil masa yang lama, sebenarnya.. Fairy minta maaf. Betul-betul minta maaf. Tapi, Fairy hilang ptimbangan jika pkara yang kecil, yang xkan memberi keletihan yang amat sangat menjadi sebab untuk tidak bpuasa. minta maaf sgat kat atlit-atlit berkenaan. Fairy hanya cakap bdasarkan amatan Fairy. Mungkin atlit-atlit terbabit ada sbb kenapa. Mungkin dia sakit n plu makan ubat ke. siapa tahu. but, fairy hanya buat secara pandangan kasar without mgetahui sbb. N fairy xjuga mahu tahu sbbnya. Kalau ya pun, fairy minta maaf. Minta maaf sangat, tp TOLONGLAH HORMAT BULAN SUCI RAMADHAN ini. Fairy bukan nak mgutuk atau apa, skadar ingatan bsama.








Kita lihat pada zaman Rasulullah. Sewaktu perang Badar! Pada bulan apa tu? BULAN RAMADHAN? Itu, berperang. BERPERANG! Ini, BERSUKAN? apa munasabahnya? I just don't get it. Sptimana Fairy cakap, Fairy hilang ptimbangan. Kita kene tahu, orang yang menonton! Penonton bukan sekadar beragama islam, beragama lain pon ada.








Non-muslim juga tahu, this is the month of Holy Ramadhan! Why don't we show our quality as Muslim? walauapapun yang terjadi, syariat Allah no 1! Ini perintah Allah. This is what HE Ask for! Apa hak kita untuk menolak apa yang telah Allah perintahkan?


end hilang ptimbangan
---------------------------------------


start bhikmah


Gamba sewaktu Fairy pgi Umrah masatu.
Ni sewaktu sembahyang jumaat. hebatnya Islam!!







Firman Allah S.W.T :“Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa”(Surah Al-Baqarah: 183)





Sepertimana post Fair sebelum ini mengenai islam agama yang mudah, Fairy ada sebut mengenai RUKHSAH. Benar, ada rukhsah3x dalam bpuasa. tapi, tak salahkan untuk kita tetap bpuasa walaupun mpunyai rukhsah? bukannya apa, mreka lelaki. kuat fizikal. sukan yang disertai itupun ringan. xplu berlari. hanya bediri di situ sahaja. Tapi, Fairy plu tahu juga. Ini mengikut keadaan. siapa tahu mreka sakit ke apa kan. Jadi, Fairy rasa, kaedah ijtihad ulama' adalah kaedah yang tbaik dalam selesaikan masalah ni. Fairy hanya manusia yang masih memburu ilmu jadi tidak adil bagi Fairy untuk bsuara. Tapi, sekadar memberi pendapat.









Ala kulli hal, Fairy berbangga sekiranya atlit kita dapat mengharungi bulan mulia ini dengan bpuasa. Lebih-lebih lagi, atlit yang memenangi pingat dengan bpuasa :) Menunjukkan puasa itu bukan melemahkan sebaliknya menguatkan badan. ;)




end bhikmah :)
--------------------------------








p/s : teringat waktu di KISAS. Isnin dan Khamis merupakan 1M1S [1 Murid 1 Sukan]. Kami selalu bpuasa sunat pada hari3x berkenaan. Dan, selalunya bmain dalam keadaan puasa. siap berlari-lari padang. main kejar3x @ anak ayam. main galah panjang . main basket. haus mmg haus. Tapi, alhamdulillah. kami harunginya atas dasar kami bpuasa kerana mahu kuatkan diri lillahitaala. dan kami bsukan juga untuk kekuatan badan lillahitaala.. smoga amalan baik kita semua tmasuk readers sekalian diterima Allah SWT :) 






p/p/s : Minta maaf jika tkasar dan menyinggung sesiapa yang mbaca post ni. 




Assalammualaikum n__n

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...