UNDER CONSTRUCTION !

Monday, July 30, 2012

[PERBINCANGAN] Islam agama yang mudah??





Assalammualaikum..


Dah lama Fairy xbuat perbincangan bersama-sama. Banyak je idea nak tulis, tapi, nak buka blog tu, haish.. susah. so, sbbkan malam ni Fairy senggang sikit, Fairy nak teruskan kepada perbincangan. Alhamdulillah, Allah gerakkan hati Fairy untuk menulis coretan kali ini. sebarang kekurangan harap dimaafkan. Ingatlah, tujuan utama kenapa Fairy suka membuat pbincangan agama kerana mahu sentiasa ingat-mengingati sesama manusia. Kita ini manusia, pelupa! Jadi, xslh untuk kita ingat-mengingati. Bagi yang sudah tahu, tidak mengapa. Kita menambah pahala. Bagi yang tidak tahu, dan BERUSAHA untuk tahu, tahniah saya ucapkan!





Baiklah kita teruskan kepada pbincangan kita pada hari ini : Islam itu Mudah.


Kita sringkali mendengar , "Islam itu mudah." "Islam agama yang mudah." dan banyak lagi versi menunjukkan Islam itu mudah. Tapi, sayangnya, perkataan 'mudah' itu menjadi satu peluang bagi orang-orang perosak kepada agama ini untuk meruntuhkan tiang Islamnya sendiri. Pkataan mudah itu disalah gunakan oleh orang-orang islam yang tidak btanggungjawab. apabila membuat dose,maksiat,kejahatan, dengan mudah mereka membalas , "Islam Itu Mudah" Islam juga dipersalahkan. Nauzubillah.










Islam itu Mudah ke tidak?


Sahabat, sesungguhnya Islam itu agama yang mudah. Tak dapat dinafikan itu. Islam mudah untuk kita amalkan. Mudah dilaksanakan tak kira masa, tempat dan keaadaan! Tapi, sayangnya pkataan mudah itu kian dipermainkan. Ada golongan yang terlalu 'syadid' sehingga menampakkan sudut dimana islam itu kelihatan berat, sukar dan payah padahal ia mudah. ada juga golongan yang mempermain-mainkan hukum-hakam Allah yang sudah Fairy sebutkan tadi.








Benar, Islam agama Yang Mudah!








Tapi Mudahnya Islam bagi orang yang benar-benar mempunyai PENGETAHUAN terhadap Islam. Fairy ulang skali lagi bagi mereka yang MEMPUNYAI PENGETAHUAN terhadap Islam!!!






SEbagai Contoh, Rukhsah. Rukhsah menunjukkan betapa mudahnya Islam. jikalau kamu sakit, kamu boleh solat duduk. jika tidak mampu, solat baring, jika tidak mampu solat mengiring jika tak mampu solat mengggunakan isyarat mata jika tak mampu juga solat menggunakan hati. Jikalau kamu bermusafir. Kamu boleh menjama'kan dan meqasarkan solat kamu. Jikalau kamu tiada air untuk berwudhu' dan bersuci, kamu boleh bertayammum dan beristinja'. 






Nampak betapa Mudahnya Islam ini? Namun, jikalau kita tidak mpunyai pgetahuan ttg hal ini, dapatkan ke kita melihat kemudahan yang Islam beri? Minta maaf! Sama sekali tidak!


MUDAH UNTUK MEMBUAT KEBAIKAN
MUDAH UNTUK MENDAPAT PAHALA
MUDAH UNTUK MENGGAPAI SYURGA
TAPI
MUDAH UNTUK MENDAPAT DOSA
MUDAH UNTUK KE NERAKA - Oleh golongan yang mengambil kesempatan
MUDAH JUGA UNTUK MEMBUAT MAKSIAT 








FARIHAH AMIRAH!! Islam mudah untuk ke neraka? Merepek gapo mu ni! 


Relax..Relax.. Assobru minal Iman. Jangan marah3x lagi. Fairy ada sebab kenapa Fairy tulis begitu. Kita kembali kepada sifat3x islam. Islam mempunyai 6 sifat! [Fairy akan huaikan sifat3x Islam ini dalam entry yang lain. Dharapkan kamu dapat sabar menunggu]






Fairy ambil satu daripadanya. Islam itu bersifat Robbaniyah! Robb = Pcipta ataupun bermaksud Tuhan. Kita tahu kita punya Tuhan. Kita juga tahu Tuhan itu satu. Nak menunjukkan btapa mudahnya 'pengikut3x islam' melakukan dose apabila mereka melanggar perintah yang telah Allah syariatkan. Sayang seribu sekali sayang, pkara itu MUDAH je untuk dilaksanakan, tetapi, dengan mudahnya mereka menolak ke tepi hukum Allah. 






JIka kita buat, kita dapat pahala. Namun, jika kita xbuat kita dapat dose.
nampak x, dia boleh jadi dua-dua.





Fairy ambil contoh , aurat. Menutup aurat, Fairy nak tanya, Susah ke? Susahke nak pakai baju yang tidak menampakkan tubuh badan. Memakai tudung untuk menutup mahkota terindah kita? susah sangat ke nak pakai stokin? Pkra itu boleh jadi susah dan mudah, sebenarnya.







Sepertimana yang Fairy katakan tadi, Islam MUDAH bagi orang yang berpengetahuan! Islam Mudah bagi orang yang Berilmu dengan amalnya. dngan apa yang dia peljari. Contoh :






10-5+2+3 = 10 <- snang xsoalan ini? Senang kan? Tapi, bagaimana bg mereka yang tidak mempelajari ilmu Matematik. Mudah ke soalan ini? Mereka akan berkata sukar walhal pkara itu SANGAT MUDAH! Itulah gunanya ilmu!









Kenapa saya lihat Islam itu Berat dan susah? Sebab tu lah saya xnak buat@ikut@amal.




Islam juga sebenarnya berat. berat weyhh! ada certain part yang kita xboleh pandang enteng dan ambil mudah. sama macam kehidupan. Paling mudah, exam PMR, SPM. Kalau kita ambil mudah dengan cara xstudy , xmengulangkaji, xsiap homework, menderhakai guru, apa result yang kita peroleh? Allah bjanji Faiza Azamta fatawakalu alallah. Apabila kamu berusaha maka bertawakallah kepada Allah. Highlight! USAHA! Namun, jika tiada usaha, bagaimana? Keputusan tidak memberangsangkan. Mulalah time tu nak menangis. Minta maaf! Tiada guna. Itu isu dunia.






Bagaimana akhirat?


Kita pun ada exam akhirat juga. Exam dalam menentukan syurga atau neraka. Itulah yang dinamakan pjuangan. SEpertimana Imam Ahmad Bin Hanbal kata , Dan perjuangan seorang mukmin sejati tidak akan berhenti keucali kedua-dua tapak kakinya telah menginjak pintu Syurga. 






Fairy nak tanya Exam3x sume tu, berat x? Buat korang stress x? Itu exam dunia, sahabat. Belum lagi exam akhirat. Exam itu lagi penting! Tapi, sejauh mana usaha kita, wallahua'lam.






Jadi, bagi menjawab kenapa? Senang.. Tiada usaha! Tiada pegangan! Tiada Ilmu! Bersifat ambil mudah.
TAPI!
Tahniah, bagi org yang mganggap Islam itu berat tapi MASIH MAMPU mengamalkannya dalam kehidupan seharian! :) Ingat, hidup ini pjuangan ;) Ingatlah janji Allah :

 لا يكلف الله نفسا إلا وسعها
[Allah tidak membenai seseorang melebihi kesanggupannya]








Islam itu Indah dan bersifat Syumuliah

Sahabat, Islam itu Indah! Islam itu syumul! Iaitu lengkap dan menyeluruh! Tiada agam yang selengkap agam Islam. Kena ingat, Islam bukan sekadar agama tapi Islam juga merupakan CARA HIDUP dalam semua aspek tak kira dari sekecil-kecil pkara sehingga ke sebesar-besar perkara. Analoginya, ibaratkan rumah tanpa bumbung. Semprna ke? Tidak, kan?













Boleh kan, sahabat? Boleh faham x agak3x apa yang cuba Fairy huraikan? InsyaAllah eh. Kita ambil ibrah bsama-sama. Fairy dan juga semua n___n oklah. dah pukul 3 pagi. Kejap lagi nak sahur. So, Fairy nak berhenti dahulu. InsyaAllah Fairy akan sambung dengan topik semasa yang mana Fairy rasa penting untuk dikongsi bsama [actually..., semua penting. hehe]






Ambil output ;)


Assalammualaikum..

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...