UNDER CONSTRUCTION !

Wednesday, September 5, 2012

[Persoalan tanpa jawapan] Non-Muslim = Neraka ?
Assalammualaikum..
sudah lama fairy xbuat entry jenis perbincangan kan? sebenarnya Fairy tiada post yang khusus. setiap kali jari jemari ini mulai menulis, isi3x yang utuh itu kurang. jadi, Fairy sangat takut penulisan Fairy tidak memberi kesan apa3x sebaliknya umpama masuk telinga kanan keluar telinga kiri tapi xsesuai, disebabkan kita menggunakan proses kefahaman dalam minda. mata melihat, membaca dan cuba hadam.. teeeeeeet! xboleh hadam apa yang fairy tulis!


Tak mengapa. Baiklah. mari kita mulakan. kebelakangan ini, Fairy kerap memikirkan satu soalan ini. Soalan ini memang menyebbakn fairy buntu, diam dan xmampu lakukan apa3x. Dan semuanya urusan Allah. Fairy xmahu membincangkan tentang 'hubungan' , 'komunikasi' , atau apa3x. fairy mahu bbincang soal agama..
Fairy juga bersahabt dengan kawan3x yang bukan beragama islam. Ada yang mhormati agama Islam, ada yang tidak. Itu pkara biasa. Tapi, sebagai orang Islam kita masih mempunyai 'adab'. Ada cara untuk kita berkomunikasi dengan mereka. Indahnya islam n__nJadi, kadang3x Fairy terfikir. Ada sahabat dr kalangan yang bukan Islam ini baik. sangat baik. dipuji oleh guru3x. tp, sayangnya satu pkara yang mmbuatkan fairy sedih adalah agamanya. Sepertimana Allah telah bfirman dalam Surah Al-Imran ayat 19 :"Sesungguhnya Agama yang diredhoi oleh Allah adalah agama Islam."


dan ada beberapa hadis sohih yang membicarakan tentang phujung kehidupan orang non-muslim. tp kan, apa gunanya mereka mjadi baik sedangkan mereka akhirnya di neraka? apa gunanya mereka melakukan pkara3x ini? apa gunanya?Sedangkan, kita, orang3x Islam sahaja TAK SEMUANYA BAIK! Nama sahaja Islam, tapi, agamanya KOSONG! phayatannya? tiada! Ada yang Musyrik! ada yang Munafiq! Ada yang... ahhhh! Tak plu kata. pelbagai karenah manusia. Sesungguhnya antara nikmat yang tbesar yang diberikan kepada kita adalah Nikmat Islam. Dan, mereka, menyia-nyiakan nikmat yang telah diberikan??kalau ikutkan hati, emosi, kenapa??? Kenapa orang yang non-muslim y baik ni tak digantikan sahaja dengan orang muslim yang xreti bsyukur ini?? Kenapa mereka ditakdirkan begitu? soalan-soalan begitu tak berhenti menerjah minda Fairy. Ilmu Fairy masih cetek. Lalu, Fairy btanyakan kepada Ustaz Fairy, iaitu Ustaz Aziz. Perbincangan kami hanya sementara disbbkan waktu dh habis, plu ke lab untuk subjek seterusnya. Tak pe, Fairy akan cari waktu untuk mcari jawapan yang pasti. Bukan sahaja jawapan dr satu mulut, juga daripada pihak ustazah yang fairy pcayai. Fairy ada ustazah hamidah, ustazah wan mahiah, semua. mereka pengajar fairy. My MASTER SHIFU! Sepertimana kita tahu, di alam roh, kita semua Islam! Kita melakukan pjanjian dengan Allah. Dan, Fitrah manusia itu sendiri dalam mencari Tuhan. dalam mencari siapa itu Tuhan! sepertimna yang telah dilakukan oleh Nabi Ibrahim A.S.Fairy 'kepilkan' dengan satu artikel yang menarik untuk dibaca, InsyaAllah.Hamba berasa sedih membaca berita ini, jika benar beliau betul-betul yakin apa yang beliau katakan. Hamba teringat satu peristiwa yang berlaku oleh Saidina Omar Al-Khatab semasa beliau berada di Baitul Muqaddas;"Semasa Saidina Omar Radiallahuanhu sedang menaiki haiwan tunggangannya di Baitul Muqaddas, beliau melalui sebuah gereja. Tiba-tiba datang seorang rahib Kristian datang berlari-lari ke arahnya dengan berpakaian yang sungguh uzur.Maka Saidina Omar Radiallahuanhu bertanya khabar kepada rahib itu dan bertanya mengapa rahib itu berlari-lari ke arahnya? Mungkinkah ada sesuatu masalah? Jawab rahib itu, beliau berlari-lari ke arah Saidina Omar hanyalah untuk menghormati Khalifah Islam yang melalui gerejanya. Maka rahib itu kembali ke gerejanya.Melihat akan gelagat rahib itu, Saidina Omar tiba-tiba menangis. Lalu ditanya oleh sahabatnya yang lain mengapa Saidina Omar menangis?

Maka jawab Saidina Omar, beliau menangis kerana melihat kezuhudan rahib Kristian itu yang beribadah menyembah Tuhannya sehingga baju yang dipakainya sudah begitu uzur,.. namun akhirnya bila beliau meninggal dunia nanti, dan tetap dengan agamanya, maka rahib itu tetap masuk neraka kerana masih KAFIR kepada Allah SWT."--------------------------------

apapun, kita xboleh nak TETAPKAN Syurga atau nereka bagi orang3x non-muslim. Kita tiada hak! Kita tiada hak dalam tentukan apa3x kerana kita bukan Tuhan. Sebab Fairy juga ada terbaca satu hadis ini, Fairy xberapa ingat bagaimana tapi menjelaskan bahawa kita masuk ke syurga ini kerana Rahmat Allah itu sendiri. Dan, logiklah! Ptolongan Allah itu adalah hakNYA. mungkin di sisi gelap kita, ada baiknya sehingga kita dipilih untuk mdapat Rahmat Allah. Tapi, kita xboleh ambil remeh-temeh.
Sebab, Al-Quran juga turut menegaskan, orang yang masuk syurga itu berdasarkan amal ibatadnya. Jadi, perkara ini, kita xboleh main-main. Teruskan istiqamah. Dan Fairy akan cuba untuk mdapatkan jawapan bagi persoalan yang timbul tadi demi memuaskan hati Fairy. 

p/s : lebih membingungkan tatkala status ibu bapa Rasulullah SAW turut serta. lagi memusingkan. Wallahu'alam! Itu semua kja Allah.

p/p/s : Mencari jawapan yang pasti. Kutip ilmu, mutiara3x bharga, InsyaAllah. di lain post kita ketemu :)


No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...