UNDER CONSTRUCTION !

Sunday, September 9, 2012

SMART Fun Ride Phase 2





Assalammualaikum. :)

Hari Sabtu , yakni semalam, ada SMART FUN RIDE phase 2. Berbasikal. Fairy jadi sukarelawan untuk PBSM. ada 5 orang. semuanya green Cereals. :P Fairy, Cuwa, Athirah, Fiqah dan Juga Nad :P haha. walaupun 3/5 tu bukabnnya PBSM, but , semua belajar tentang first aid sume ;) so, tade masalah. cume, PBSM lebih dekat sikt. hehe.



Tapikan, waktu fairy jadi sukarelawan, Fairy hanya terfikir, takkanlah ada orang injured teruk. paling kurang, kaki cramp je tgah jalan. ;) so, awal pagi datang sekolah. warghhh :O ramai3x. banyak basikal juge motor berkuasa tinggi!!

ha!!! macam dalam gambar ni la motornya./ banyaaak :O
mereka ni sebenarnya marshall.

N then, start. perlumbaan bmula. bukanlah lumba. tapi, sapa yang menang, dapatlah hadiah ;) n then, Fairy , Cuwa and Nad naik kereta Ustazah Herny. Manakala Athirah and Fiqah , naik van PBSM. gulpp. lepastu, dalam kereta, biasalah. dengar la cd. mule3x dengar CD bacaan Al-Quran. sedap suaranya, buak kecil yang tidak diketahui namanya. Ustazah suruh check apa yang ada dalam first-aid. buka je, terkejut! sikit sangat! banyak bende tak de. xpela. ada antiseptic, idodin , bandage dan plaster pon ok la. harap3x tiada bende yang berat blaku. oh! btq, spray bila cramp tu, HABIS! so, xtahulah nak buat cam ne. doa supaya tak de org yang cramp. tapi, untuk van pbsm tu, adalah peralatan. mmg cukup kami je la. lepastu,  kami tukar cd, pilih isu gambar dan minyak wangi. erkkk? kebanyakannya mmg ON THE HEAD! gelak3x dalam kereta. adooi. 




Kami kire duduk belakang sekali. jalan mmg peraan. 30km/j. duduk di belakang orang yang last basikal. mmg lambat. siap fairy menguap beberapa kali. cuwa pon rse penat. mengantuk! last3x ustzah cakap ;
"Tidur la dulu. nanti dh sampai ustazah kejut." [haha!]



n then, berhenti kat checkpoint. minum air siket. n then teruskan perjalanan. fairy, cuwa and nad tanak tukar kereta. walaupun dirayu oleh fiqah and athirah. sbb kebanyakannya lelaki. mereka berdua perempuan. duduk bhimpit. hurmmm.. so, lepastu, redha je la. dalam beberapa minit memandu, tibe3x lihat ramai yang bkumpul. haaah! sudah! accident!







so, kami cepat bawa first-aid , berlari. fuuuuh! fairy, bila tgok. fairy terkjut. banyak darah keluar :O Hidung! tangan! kaki! Muka! arghhhh. mmg menakutkan. rupanya, budak tu [lelaki] , dia terlanggar motor marshal bila nak elak lubang. so, dia terjatuh. first, cuak!







 fairy xtahu nak buat apa. apa yang ada dalam first aid? kapas? kapas mana boleh! dia akan melekat pada luka. tapi, terpaksa. sbb tlalu panic, fairy xingat pasal bandage. shinggalah, pakcik pbsm [yang van tu] datang. sbb diaorang depan/ kami mmg last.



dia marah3x la kat kami and beerapa org bawahan dia. seryes kata, ayatnya terlalu kasar. fairy mmg kecl hati dengan kata3x dia. entah. kadang kala, fairy xboleh nafikan, respect fairy bila bersama dengan orang tua tapi xtahu caranya untuk mjaga hati org akan bkurang. tak kira dia tua sekalipun. tapi, walau bagaimanpun, fairy tahu, fairy muda. dan, sudah mjadi kewajiban bagi fairy mendengar arahannya walau xsuka macam mana sekalipun. cuma, fairy tkilan la. semua orang dia plakukan sebegitu rupa.[dan, abaikan cerita fiqah, athirah dan nad bila naik van tu. fairy rasa loya tekak fairy ni bila dengar cerita mereka. kalau tanggapan mereka silap, ampunkanlah mereka Ya Ghafuur. tapi, sekiranya betul, berikannya hidayah]







so, bsihkan darah sume, naikkan dia atas stretcher, n then, temui kata sepakat untuk membawanya ke hospital. fairy , najwa , sekali lagi ikut ustzah herny untuk mmbawa magsa [ceh!] ke hospital tengku ampuan afzan. 





so, dalam kereta, kami try la rawat dia. letak antiseptic sume. bandage. haaah! pelekat tak de. last3x. jadi kreatif sikit. guna plaster! :D relaxkan diri. n sume la. agak menakutkan. lukanya agak dalam. tarik nafas panjang3x. 





 kami xberani guna iodin. biar pakar yang buat. kami hanya bersihkan luka guna antiseptic. tahan sahajalah. n then sampai ke hospital, daftar n then tunggulah untuk dia ke bilk peremriksaan. sejam jugelah kat snaa. n then, dh siap, baliklah kembali ke SMART. hujaaaan. balik3x, salam3x, letak barang n then pgi makan. lepastu, tunggu sampai habis. sekitar 1:45 petang jugelah habis. penat menunggu. hehe,kami sebnarnya nak keluar ecm. nak beli baang [Fairy tanak cerita ttg apa3x yang tjadi. T^T haha :D tak pe. pengalaman!] apa yang fairy cakap. lihat gamba di bawah!



apa maksud dia? hurm. adalah.
hanya green cereals. mengerti...
haha.


dah la. cukup kot sampai sini. taknak cerita banyak. biar gambar3x ni menjelaskan apa yang tjadi. hahaha. tak pe la. fairy still enjy n__n ok! salam




the end.
[applause] 




No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...