UNDER CONSTRUCTION !

Wednesday, February 13, 2013

[LUAHAN HATI SEORANG PELAJAR] FARIHAH AMIRAH MELANCARKAN PERANG!!!




Asslammualaikum.








dalam masa terdekat ni, fairy rasa fairy nak tukar template dan oerbaharui blog fairy ni. sbb nya kan, dia jd berat dan hang kadang3x :) hehe. anyway! FAIRY LANCARKAN PERANG!!!! Perang apa ni? perang ni?




kekekeke. tak lah :) Perang xsemestinya dengan memegang senjata, berkuda, semua. tapi, fairy lancarkan perang jihad fisabilillah juga cume lain 'konsep' pule :) Fisabilillah atas ilmu Allah ^^







disesbbkab dah bergelar SPM-candidate , kene lah biljiddi walijtihad, kan. HOMEWORK BANYAAAAAK! FAIRY rasa macam fairy nak sambung apa yang Shahirah kata dalam blog dia , tentang 'waktu psekolahan' dalam entry "1st school holiday of the year" [click kat situ]. memang btol apa yangdikatakan.





waltu di sekolah sangat pack. Fairy ambil 11 subjek. memang masak, everyday balik pukul 5 kecuali hari jumaat , pukul 12 [ tu xtermasuk lagi, sbb nanti ada kelas lepas solat jumaat, xtahu start bila] HARI SABTU TAK PERNAH LAGI CUTI ! highlight eh ! TAK PERNAH CUTI dr start buka SEKOLAH ! homework banyaak sangat. nak study lagi. 





sometimes, kita kene akui, KITA PERLUKAN HIDUP YANG NORMAL! apa point hidup di muka bumi ini JUST untuk belajar? Tidaklah. Maksud fairy, kita kene bahagi waktu untuk makan, untuk release tension sume. fairy SENDIRI MENGHADAPI MASALAH TEKANAN PERASAAN, MENTAL LAGI! Betullah, menuntut ilmu tu SATU KEFARDHUAN ke atas setiap muslim., Tapi, seryes fairy kata, NAK CARI KEIHKLASAN untuk BELAJAR tu dah hilang entah ke mana. [seryes cakap T^T] , sometims fairy lebih rasa Fairy belajar ni NAK BANTU PRESTASI SEKOLAH, TAK NAK MALUKAN NAMA SEKOLAH, TAK NAK JADI SEBAB RANKING SEKOLAH JATUH melebihi fairy ingat kedudukan fairy sebagai seorang Hamba Allah yang ingin berjaya menegakkan agama Islam.



tapi, fairy tahu, guru3x lakukan ini semua untuk kebaikan KITA BERSAMA. terharu sgat dengan usaha cikgu3x T^T cikgu btungkus lumus di awal3x bulan ini untuk membantu kami. dan kami pun xsalahkan cikgu. sbb cikgu menjalankan tugas yang benar. [point = xsalahkan sesiapa] cume kan, fairy rasa fairy mmg 'ok' dari segi fizikal, tapi, dari segi mentaliti, fairy dah lemah sgat.  sepanjang minggu lepas [ waktu cuti ] 3 hari fairy menangis sbb tgok buku yang disusun [homework] atas meja untuk disiapkan. Fairy asing yang mana homework perlu hantar esok dan hari lain.



"Tak baik lengahkan"



Perkataan tu dah sering 'seorang pelajar' dengar xkira dr keluarga, para pendidik atau rakan atau seispa sahaja. tapikan, kene faham, subjek sampai PUKUL LIMA, banyak SUBJEK DALAM SATU HARI, homework setiap subjek ada, apa yang boleh kita expectkan dari seorang pelajar yang balik pada pukul lima, dan kene tidur pada pukul 10. tambah tolaki, darab bahagi, hanya ada 5 jam sahaja waktu disekolah n kene siapkan homework dlm tempoh tu [tak campur kalau ada kelas tambahan, tak campur kalau tetibe ada masalah apa3x]? Jadi, untuk siapkan homework terpaksa ambil waktu tidur yang sedia ada kadangkala memakan masa sampai waktu pagi.



JUJUR FAIRY KATAKAN, sepanjang minggu lepas, waktu fairy menangis tu, semuanya fairy tidur lebih dari pukul tiga pagi. Alhamdulillah, syukur sgat minggu ini cuti T^T




  •  niat belajar lillahitaala sdah terpesong
  •  tidur xcukup - penat
  •  bila dah penat, xfomkus dalam kelas
  •  bila xfokus dalam kelas kene study balik
  •  nak study balik xde masa homework banyak




semua ini punca mentaliti fairy jatuh menjunam. fairy dah xrasa kekuatan. fairy hanya rasa STRESS STRESS STRESS !  Hidup ini BANYAK CABARANNYA ! Fairy mengerti ! Banyak halangannya! Fairy mengerti ! Banyak ujiannya ! Fairy mengerti ! tapi, UJIAN TIDAK HANYA DATANG DENGAN HANYA SATU PERKARA!!! Ujian sebagai seorang pelajar? Bagaimana UJIAN SEBAGAI SEORANG ANAK? Bagaimana Ujian sebagai seorang HAMBA? 



Manusia xlari dari semua ini! Fairy akui FAIRY ADA MASALAH KELUARGA YANG XPERNAH SELESAI SEHINGGA KE HARI INI! Fairy ada masalah sebagai seorang pelajar SPM ! Fairy ada masalah tekanan! Dan, fairy juga ada masalah dalam memabahgikan waktu untuk menjadi seorang hamba yang sentiasa mahu mengejar Syurga Allah !!!!!



Macam mana fairy nak bahgi waktu 24 jam dengan hanya menjadi seorang pelajar, walhal fairy juga ada tanggungjawab sebagai seorang, anak,kakak,umat dan hamba!!! ["kalau pandai mesti boleh kan?" TOLONG! SESIAPA YANG ADA PRASANGKA BEGINI,. TOLONG! FAIRY MINTA TOLONG SGAT UNTUK AJAR FAIRY T^T Fairy benar3x memerlukan bantuan!! Fairy xtahu macam mana nak elak perasaan 'stress' ni. mmg stress sgat3x. tersangat amat]




p/s : banyak 'CAPITAL LETTERS' dalam entry kali ni
p/p/s : fairy tertekan sgat kali ini. fairy xmampu sgat dh. seumpamam limit dh sampai. fairy dh rasa penat dan jemu. 

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...