UNDER CONSTRUCTION !

Saturday, March 9, 2013

[PERTANDINGAN] Pesta Pantun Peringkat Daerah 2013





Assalammualaikum.

It has been a long time since I updated about "Luahan hati seorang pelajar". So, how are you guys doing? Macam yang pnah Fairy kata dahulu, tahun ni fairy xboleh janji apa3x untuk update @ apa3x. Since, tahun ini tahun terakhir Fairy sebagai PELAJAR BUDAK SEKOLAH MENENGAH, [counting days? banyakla! spm xlagi] fairy plulah buat yang tbaik kan [walaupun kenyataannya, fairy masih banyak bermain lagi : actually, it is a part of releasing your depression/tension as a student] <- believe="" font="" me="" need="" to="" you="">



anyway, back to the topic. Hari isnin Fairy xambil exam Bahasa Arab dan PQS [ Pendidikan Quran dan Sunnah] dsbbkan faktor latihan pantun. Yalah. Pertandingan akan diadakan on the next day. We need to prepare well. Apatah lagi, untuk pertandingan pantun, SMART merupakan TUAN RUMAH. sungguh memalukan sekiranya pasukan pemantun SMART kalah. kan? O.o 







And, waktu yang dinanti-nantikan, sepanjang 2 bulan latihan ; PERTANDINGAN. Serious. Sangat mendebarkan. Sebelum ni, Fairy masuk pertandingan, tak pnah lagi sampai mennguji ' IQ, Pendengaran., kemahiran dan cara penyampaian/persemabahn.' O.o kalau tang IQ dan pendnegaran ; ya! pernah. untuk pertandingan quiz arab peringkat daerah juga. But, sepanjang 16 tahun ++ fairy hidup, inilah pertandingan yang fairy anggap sangat menguji. sbb apa? within 60 seconds, you need to answer the question given! more than 60? then, goodbye! 50 marks gone!!



Sepanjang latiham, Fairy xboleh nafikan, Fairy sendiri struggle nak jawab dalam masa yang diperuntukkan, nak cari hint lagi, nak samakan belakangnya lagi, nak tulis jawapan yang tepat lagi. woooow. but, alhamdulillah walaupun jawapan fairy merepek3x time pertandingan tu, still ON-TIME. setidaknya, fairy tak hilangkan mata pasukan SMART. semua risaukan Fairy. Cikgu Nida, dan pemantun3x. sbb kalau kalah, fairy tahu, I'm gonna be the reason behind it T^T that's why, sehari sebelum hari isnin [latihan akhir] , Fairy cuba mantapkan ikit jawpan dan kosa kata fairy. Kosa kata fairy masih lemah. bayangkan, dalam 12 perkataan pantun, korang plu jawab dengan tepat dan pastikan ianya sedap. sukar la bg fairy. walaupun, secara dasrnya fairy ni 'penulis' tidak bertauliah , tapi, ianya sangat menguji minda. jawapan mungkin panjang berjele-jele di dalam minda, but, kene 'short'kan dia supaya jedar dia tidak lari.




Pertandingan pertama : 





Menentang SMK Tok Sera. Alhamdulillah, soalan pertama soalan kedua, fairy dpat jawab dengan tenang. macam soalan target la senang kta., untuk soalan ketiga, fairy sedikit gabra. sbb apa? soalan yang sukar! sbb dia bertanyakan 'kemana'. haha. fairy jawapan kepada pemimpin blablabla. [tak ingat soalan dia guane O.o] fairy tanya qurrat etul ke x, qurrat kata boleh diterima. itu jawapan. pembayang? hancur sedikit. sbb fairy buat bersiar3x si puteri [apa ye ? tak ingat.] ulang balik. haha. but, alhamdulillah. soalan kedua untuk undian, pemantun ketiga SMK Tok Sera xsoal, so, fairy boleh jawab ikut suka Fairy.

Fairy hanya boleh katakan, betapa bila Fairy mulai 'membuka suara' untuk menjual/membeli pantun,
mmg Fairy TAK MENJADI DIRI SENIRI. Bila Fairy fikekan balik,
malu sendiri.
Kerana pantun ni berkait dengan kesopanan, kelembutan semua.
:')


SMART MENANG!



Pertandingan Finale :

SMART Menentang SMK Pandan [Juara bertahan Kuantan!] boleh dikatakan, pasukan SMART yang dianggotai Qurratul Aini, Farihah Amirah, Siti Khadijah, wan Nur Syahirah dan Faiz Hanif merupakan pasukan kedua. dsbbkan, pantun bukanlah 'kebitaraan' SMART sgat. Tapi, untuk pasukan pertama yang SMART hantar dahulu [tak ingat tahun bila] MENJUARAI Peringkat daerah! so, pasukan kedua [tahun 2013 ; kamilah] kene menciptakan kembali sejarah SMART , kan ^^ SMK pandan? sebelum pertandingan, boleh dikatakan kami terfikir, bagaimana agakanya cara untuk melawan mereka? mereka merupakan pasukan bertahan. Cara mereka juga umpama cara kita [ sbb jurulatih pandan dahulu merupakan jurulatih smart KINI ] . so, how we gonna beat them? It just like we fight with our own shadows. 



PUsingan pertama fairy dh spoilkan sikit. sbb dia bagi 'kit' di belakang. Fairy punya gentar untuk pembayang fairy xboleh nak tulis. sehingga kd bisik "Fairy! Tulis je!" , spirit came automatically. "With The name Of Allah, I'm gonna write this" ; BERAKIT! Itu sahaja yang datang menerjah minda. "Pergi ke hulu untuk berakit..," Fine. Cuma, hampir waktu tamat. Pheeeeew~ Then, untuk pusingan kedua, SAMA JUGA! Pemantun kedua tidak SEMPAT untuk menyoal Fairy. Hentam jeee la. ^^ pusingan ketiga, ok je la kot. hehe. then, apa yang tjadi?



Saat yang mendebar-debarkan. Time to make an announcement who gonna win this competition. I hold Kd and Qurrat's hands. I told them ; "Qurrat. Kd. Fairy minta maaf." but, actually, time tu, macam ada sedikit perasaan 'confident' dalam team kami. sbb Pandan dh hilang 100 marks! It seems an advantage to us [SMARTIANS] Once again, takdir berpihak kepada kami. Alhamdulillah, 

SMART MENANG!



SMART telah menjadi Johan pertandingan Pantun peringkat Daerah dan akan mewakili Kuantan untuk pertandingan Pantun. Pasukan kedua yang dihantar smart sepanjang tepoh 'xterlibat' telah kembali melakar sejarah 선배3x tahun dahulu. :') Pasukan Bahas SMART juga telah menjadi johan. so, kami akan bersama-sama menawan Temerloh pada 5,6,7 April ini ^^




gambar3x time ptandingan :










Tahniah SMART. Let's bring back the glory of SMART ! Memartabatkan Pantun , Warisan Melayu. Syukran jazilan fairy ucapkan kepada semua yang membantu menajayakan ptandingan ni. rakan3x seperjuangan. Jurulatih yang tidak pernah berputus asa, dan sbaar melayan karenah kami yang bmacam3x ; Cikgu Nida yang disayangi. Dan semua ~ 정말 고맙습니다 T^T


1 comment:

  1. Salam...

    Good luck in state level. Do the best ok ;)

    ReplyDelete

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...